Arbetare ska kunna ta över industrier som tänker flytta

I tillägg till den skrivning om demokrati på arbetsplatsen som tillfördes Vänsterpartiets valplattform antogs även ett intressant annat tillägg. Även det har en mer grundläggande betydelse för valplattformen och demokrati på arbetsplatsen. Det handlar om motion E 256 med en skrivning som lyder:

“Som ett skydd mot kortsiktig vinstjakt så vill Vänsterpartiet ge löntagare och samhällskooperativ laglig rätt och offentligt finansiellt stöd att ta över verksamheter och industrier som hotas stängas ner och flytta utomlands. Detta skulle skydda arbetstillfällen, löntagares inkomster och värna hela den stadsdel eller ort där arbetsplatsen finns.“

Skydd för arbetstillfällen

Argumentationen för skrivningen var:

Varje år så kan vi läsa om verksamheter och industrier som flyttas från Sverige till låglöneländer. Inte för att verksamheten inte går med vinst utan bara för att ägarna skulle vilja tjäna några extra kronor till. En nedläggning av en större industri på en liten ort kan ha en förödande effekt på hela bygden. När arbetstillfällena försvinner så leder det ofta till avfolkning och nedmontering av den samhällsservice som finns. I dagsläget finns det få verktyg som löntagarna kan använda för att förhindra en nedläggning och flytt.

Därför föreslår vi att löntagare och samhällskooperativ ska få laglig rätt att ta över verksamheter och industrier som hotas flyttas utomlands. Vi föreslår även att det offentliga ska tillhandahålla finansiellt stöd för att det ska vara möjligt, exvis i form av förmånliga (kollektiva) lån via SBAB eller AP-fonderna. Detta skulle inte bara rädda arbetstillfällen utan även rädda bygden samtidigt som makten över produktionen överförs direkt till löntagarna och bygden.

Motionen var undertecknad av en rad personer från olika håll i Sverige. De är: Robert Armblad, Växjö, Marie Nilsson, Södertälje, Jonas Wanér, Växjö, Alexander Elmgren, Uppsala, Thomas Halvarsson, Katrineholm, Camilla Ingman, Umeå, Alma Sibrian, Tjörn, Kristofer Wolke, Jönköping, Håkan Jörnborn, Jönköping, Adam Blomgren, Malmö, Rickard Joelsson-Wallsby, Uddevalla, Erik Andersson Palm, Vantör och Patric Carlsson, Eda.

Det ska dessutom sägas att den motion om arbetsplatsdemokrati och makten över arbete som jag tidigare skrivit om hade stöd från flera partiföreningar. Detta vid sidan av de enskilda personer som skrev den från början.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!