Positiva justeringar av Vänsterpartiets valplattform

Vänsterpartiets valplattform behandlades på kongressen igår. Det medförde flera bra förändringar varav ändringarna kring miljö- och klimatpolitiken som uppmärksammats mest. Men den mest omvälvande förändringen var dock en helt annan.

Arbetsplatsdemokrati

Kongressen beslutade att arbetsplatsdemokrati skulle bli en viktig del av valplattformen. Motion nummer E 257, Demokrati på arbetsplatserna, gick nämligen igenom. Skrivningen som ska föras in i valplattformen är:

En central uppgift i valet 2022 är driva frågan om de anställdas makt över sitt arbete och att stödja fackligt aktivas kamp för avtal som ger reell beslutanderätt till de fackliga organisationerna. Den offentliga sektorn kan här gå före och genom beslut och avtal överföra makten över frågor som arbetstid, bemannings- och anställningsfrågor och arbetets organisering till de anställda.

Det ser jag som ett viktigt beslut som dessutom betyder mer än de marginella förändringarna av valplattformen med anledning av klimatfrågan. Denna betydelsefulla förändring av valplattformen har inte uppmärksammats av någon.

Förändringen innebär att frågor om förbud för bemanningsföretag, anställningsskydd, arbetstider med mera kan ta en mer framträdande roll i valkampanjen. Det är mycket bra.

Brottslighet

En annan bra förändring är att det blivit bättre skrivningar om brottslighet och brottsbekämpning genom att motion E 272 gick igenom. Motionen är kort så jag citerar hela:

I Valplattformen under rubriken Tryggare samhälle utan våld är förslagen till åtgärder mot drogrelaterad kriminalitet på en makronivå, som gör det svårt att veta vad det är Vänsterpartiet vill göra konkret. Det står att lösningen framför allt ligger i att bekämpa ”… klassamhället, segregationen, rasismen på arbetsmarknaden, trångboddheten och bristen på framtidstro…”

Det är inte så hjälpsamma förslag för att specifikt bekämpa drogrelaterad kriminalitet – med undantag för trångboddhet kanske.

Med anledning av ovanstående föreslås kongressen besluta att komplettera med konkreta förslag på rad 331.

”Ge barn och ungdomar möjligheter till kommunalt stödda fritidsaktiviteter, ge skolan bättre resurser för att stödja elever som behöver det för att klara betygen och förstärk socialtjänsten med tillräckliga resurser och kunskap för att arbeta både förbyggande och med barnskydd.”

Vänsterpartiet Göteborg

Det är en bra förändring även om den nog har liten praktisk betydelse för valrörelsen.

Partistyrelsen

Något som heller inte uppmärksammats är att valberedningens ursprungliga förslag till partistyrelse inte gick igenom. Christian Larsson från Göteborg som var föreslagen som ordinarie ledamot blev istället suppleant. Jag misstänker att detta är ett resultat av att valberedningen ändrat sitt förslag under kongressen eller nåt liknande. Jag hängde inte med under den delen av kongressen och vet därför inte exakt varför inte valberedningens ursprungliga förslag gick igenom. Istället blev stockholmaren Lorena Delgado Varas vald till ordinarie styrelseledamot. Till och med Göteborgsdistriktet låter bli att kommentera saken.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!