Hovrättsdom för mord i Hjällbo

Hovrätten för Västra Sverige har dömt en idag 22-årig man till livstids fängelse för mord, tio mordförsök och grovt vapenbrott efter en skjutning i Hjällbo i maj 2021.

Strax efter lunch på söndagen den 30 maj 2021 sköt två maskerade män med varsin pistol mot ett större sällskap i utkanten av Hjällbo centrum. En 44-årig man avled på plats och ytterligare två män skottskadades. Händelsen hade samband med ett upplopp i Hjällbo den 28 maj 2021.

22-åringen som heter Abdirisaq Mohamed Darod greps i samband med skjutningen. Den andre gärningsmannen har inte kunnat identifieras. I tingsrätten dömdes 22-åringen för mord, åtta mordförsök och grovt vapenbrott. I hovrätten dömdes 22-åringen för ytterligare två mordförsök.

– Vår bedömning är att samtliga målsägande har befunnit sig i skottlinjen och riskerade att dö eller skadas allvarligt, säger Roy Johansson, hovrättsråd och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det är inte klarlagt vem av männen som sköt de skott som dödade 44-åringen eller skadade de två andra. De två gärningsmännen bedöms ändå vara lika skyldiga. Hovrätten håller med tingsrätten om att brotten är så allvarliga att straffet för Abdirisaq Mohamed Darod ska bli livstids fängelse.

Han ska också betala skadestånd med sammanlagt ca 1,4 miljoner kronor till den avlidnes familj och de som riskerade att dö vid skjutningen. Skadeståndet är naturligtvis omöjligt för den dömde mannen att betala. Den här typen av skadestånd är en av flera anledningar till att dömda brottslingar aldrig kan lämna brottsligheten.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!