Åtal för mord i Hjällbo

Åklagaren har i dag åtalat en 22-årig man för mord, mordförsök och grovt vapenbrott den 30 maj i Hjällbo. En 44-årig man avled i skjutningen och tio personer utsattes enligt åklagaren för mordförsök.

– Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera. Den misstänkte erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt. Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare, i ett pressmeddelande.

Utredningen kommer fram till att händelsen inte med säkerhet kan sägas vara gängrelaterad. Det är ju ett helt bisarrt stälningstagande. Skjutningen är direkt kopplad till släkten Ali Khan som bedriver utpressning mot företagare och andra med inkomster som har invandrarbakgrund. Svenskar vågar de i allmänhet inte ge sig på. De avkräver dem pengar.

Det som hände i Hjällbo vara att utpressade människor vägrade tillmötesgå Ali Khan. Vägrade betala eller på nåt annat sätt vägrade acceptera kraven från släkten Ali Khan och deras allierade i det så kallade Hjällbonätverket. Att säga att det kanske inte är gängrelaterat är att inte ta situationen med släkten Ali Khan på allvar. Många människor i Hammarkullen och Hjällbo anser att polisen inte gör vad de kan när det gäller släkten Ali Khan. En del tror till och med polisen samarbetar med dem och ser mellan fingrarna när det gäller deras brottslighet.

– Den misstänkte greps direkt efter skjutningen och från start kunde ett 20-tal medarbetare vid polisen arbeta med fallet. Vi har lagt ned stora resurser på bland annat analyser av beslag och filmmaterial och har snabbt kommit framåt i utredningen, säger Kristina Hakenmyr, utredningsledare vid polisens utredningsenhet i region Väst.

Den åtalade 22-åringen som heter Abdirisaq Mohamed Darod tillhör inte släkten Ali Khan. Men tillhör troligen till Hjällbonätverket. Den mördade, de skadade och övriga som ingick i den beskjutna gruppen var huvudsakligen människor som var släkt med varandra och bär efternamnet Simmo/Semmo även om nån heter Öztep och nån Omeirat,

Läs mer:
Gilla Anders_S på Patreon!