Skjuten man funnen i Kalmar

En man i 20-års åldern hittades avliden utomhus på Östra Vallgatan på Kvarnholmen i centrala Kalmar vid 04.00-tiden på natten till idag. Mannen var skjuten i huvudet. Polisen hade inte fått in något larm om skottlossning och mannen hittades av sina vänner enligt vad polisen uppger. Följaktligen är han därför också identifierad.

Enligt vittnen som uttalat sig media förekom det bråk på platsen vid tidpunkten för skjutningen. Senare kom också en man rusande som skrek ”de har dödat honom” enligt vad vittnena uppger.

Skjutningar är inte vanligt i Kalmar men enligt medieuppgifter är den unge mannen känd av polisen sen tidigare. Något som tyder på en uppgörelse i gängkriminella kretsar eller möjligtvis en drogaffär som gått snett. Men det senare innebär ju också att det handlar om att i all falla skytten är gängkriminella. 90-95% av alla skjutvapenmord sker ju i gängkriminella kretsar.

Totalt hr det skett 10 skjutningar i Sverige hittills i år. Flertalet av dem i Stockholm och Linköping. Om antalet skjutningar skulle fortsätt i samma takt resten av året skulle de innebära ett helt oslagbart rekord vad det gäller antalet dödskjutningar på ett år.

Det visar också tydligt att det inte på något sätt hjälper att spärra inte tungt kriminella och kända brottslingar. För de senaste åren har flera kända gängkriminella åkt fast och dömts än tidigare. Men våldet minskar inte utan verkar istället öka.

Hårdare straff hjälper uppenbart inte och det är också vad forskningen hela tiden sagt till politikerna som dock inte lyssnat. Det enda som hjälper är förebyggande arbete som förhindrar rekrytering och åtgärdar orsakerna till att unga människor ser brott som en möjligt väg framåt i livet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!