1000 kriminella identifierade i material från SkyECC

Hittills har polisen identifierat närmare tusen individer med kopplingar till brottslighet i Sverige som har använt Sky ECC. Det var ett krypterat kommunikationsnätverk av samma typ som Encrochat. Ett omfattande polisarbete pågår för att analysera materialet som rör grov brottslighet.

Sky ECC användes nästan uteslutande av kriminella. Ett samarbete mellan Nederländerna, Frankrike och Belgien ledde till att polis i början av 2021 kom åt innehållet i kommunikationsnätverket.

Till skillnad från polisarbetet med de andra kända krypterade nätverken, Encrochat och ANOM, deltog inte svensk polis under själva arbetet med att knäcka, avlyssna och samla in material från Sky ECC. Polisen i Sverige fick tillgång till den delen av chattarna som bedöms ha koppling till Sverige först i efterhand.

Polisens arbete

Polisen arbetar nu bland annat med att identifiera personerna bakom de aktuella användarkontona. Hittills har man alltså kunnat identifiera användare för närmare tusen konton till individer med betydelse för brottslighet i Sverige.

– Vi ser återigen att vi har nytta av vårt internationella samarbete. Utöver att det kan komma att utgöra bevisning i utredningar är det värdefull information i polisens underrättelsearbete som rör den organiserade brottsligheten, säger Linda H Staaf i ett pressmeddelande. Hon är chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

På Noa samt i alla sju polisregioner pågår nu ett intensivt arbete bland annat med att analysera meddelanden som innehåller text, bilder och ljudfiler. Materialet har redan lett till att polisen kunnat göra flera frihetsberövanden kopplade till organiserad brottslighet. Bland annat för misstänkta narkotikabrott och grova våldsbrott. Några fall har redan gått till åtal och domar har fallit:

I Malmö dömdes tre personer nyligen till mångåriga fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott och smuggling, baserat bland annat på material från Sky.

[…]

I Uppsala dömdes i november tre personer i en narkotikahärva med stora mängder amfetamin. En stor del av kommunikationen gick via Sky. Huvudmannen dömdes även för att ha haft handgranater i sitt hus,

Läs mer om ANOM:
Läs mer om Encrochat:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!