Domar med hjälp av Encrochatbevis

I Expressen har de publicerat en lista på alla fall där Encrochatbevisning lett till fällande domar. De har kommit fram till 43 fall. Men det är troligen fler. De har i sin lista ibland slagit ihop flera rättsfall då de berört händelser som hänger ihop samtidigt som de i andra fall delat upp dem även om de hänger ihop på olika sätt. Jag har plockat fram ytterligare en mängd fall där Encrochatbevisning använts och där domar i de flest fall också fallit.

Rättegångarna mot Vårbynätverket

Våren 2020 planerades mord på en gängrival. Dessutom beställdes en kidnappning av rappartisten Einár. Flera stora narkotikaaffärer planerades också. Vårbynätverkets utpekade ledare Chihab Lamouri dömdes i tingsrätten till 17 år och tio månaders fängelse. Totalt har 27 personer dömts i samband med de olika ärendena. Många av de dömda tillhör andra kriminella nätverk som Dalen-nätverket och Shottaz. Sammanlagt fick de 147 års fängelse.

Mord vid bensinmacken Circle K i Kungens kurva i Stockholm. Vårbynätverkets chaufför Jonas El Gourari dömdes till livstids fängelse.

Gamlestadsmordet

Ett av många mord i en lång rad olika gängkonflikter med koppling till Biskopsgården och andra delar av Hisingen i Göteborg. Blerim Kastrati mördades på väg hem från en födelsedagsfest i Gamlestaden. Flera medlemmar i den så kallade Jobe-falangen (A-falangen), däribland Sebastian Jobe, samt medlemmar i Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered dömdes för mordet. 4 personer dömdes till livstid, totalt dömdes 13 personer till sammanlagt 118 års fängelse.

Norrköpingsmord och konflikt i Örebro

En gängkonflikt med flera dödsskjutningar och bombdåd har pågått i Örebro och Östergötland under några år mellan personer tillhörande No Surrender MC och Bandidos MC. I april 2020 sköts två män som tillhörde No Surrender MC  En person dog men den andre klarade sig undan skjutningen som skedde vid en bensinmack i Norrköping. 4 dömdes till livstids fängelse och totalt utdömdes 104 års fängelse för sex dömda.

Några ledande gängkriminella personer från Örebro beställde mord på sina rivaler och handlade med stora mängder narkotika. Konflikten är kopplad till Norrköpingsmordet och andra våldshändelser i Östergötland. Sju personer dömdes till sammanlagt 48 års fängelse.

Uppsalanätverket

Ett löst sammansatt kriminellt nätverk från Uppsala dömdes för synnerligen grova narkotikabrott, grova vapenbrott och förberedelse till sprängattentat. I rättegången dömdes även personer från Södertäljenäytverket. Totalt 63 års fängelse för 17 dömda.

Skånesmugglarna

Smuggling av 115 kilo cannabis från Spanien och Danmark till Skåne samt innehav av tre kilo kokain. Narkotikan togs bland annat in via Öresundsbron under förra året och polisen har kartlagt hur verksamheten styrdes via Encrochat. 50 års fängelse för sju dömda.

Ostkokainet, Hjällbonätverket och Kronogårdsnätverket

Personer från Hjällbonätverket i Göteborg varav en från släkten Ali Khan-släkten smugglade 18,5 kilo kokain i ostar till Sverige från Holland. Även personer från andra kriminella nätverk såsom Backagänget i Göteborg, Z-falangen (Nätverk 421)  i samma stad och Kronogårdsnätverket i Trollhättan dömdes för smugglingen av kokain i ostar. Totalt 48 års fängelse för sju dömda.

Hjällbonätverket beställde en skjutning i Sollentuna av Kronogårdsnätverket. Skjutningen utfördes med stöd av en person från Stockholm. Nio personer dömdes för en rad vålds- och narkotikabrott till sammanlagt 30 års fängelse.

Mordförsök i Järfälla

En 16-årig pojke anlitades för ett beställningsmord. 4 personer dömdes till sammanlag 39 års fängelse. Den 16-årige pojken fick tre års sluten ungdomsvård för mordförsök. De andra dömdes för anstiftan och medhjälp.

Containerfallet – kokainligan i Staffanstorp

Smugglade 43 kilo via Öresundsbron med hjälp av en lastbilschaufför. 33 års fängelse för fyra dömda.

Västeråskokainet

Gängkriminella i Södertälje och Västerås handlade med stora mängder kokain och cannabis. Bland de dömda finns den utpekade ledaren för Södertäljenätverket Abraham Aho och den utpekade ledaren för Västeråsnätverket, Namo Talani. 28 års fängelse för sex dömda.

Rissnenätverket planerade mord

Flera personer från. Rissnenätverket i västra Stockholm  dömdes för mordförberedelser och grova vapenbrott.  Totalt 27 års fängelse för fem dömda.

Knarkliga i Stockholm

Handlade med heroin, kokain, ecstasy, amfetamin, MDMA och cannabis samt vapen. 25 års fängelse för fyra dömda.

Flyttfirman

Smugglingshärva med stora mängder cannabis och Subutex som kördes från Spanien till Sverige av ett åkeri i Roslagen. 23 års fängelse för tre dömda.

Mordförsöket på Henrik Olsson Lilja

En toppjuristen beställde mord på advokat Henrik Olsson Lilja i Stockholm. 21 års fängelse för två dömda.

Kokain och cannabishandel i Göteborg och Kungälv

Knarkliga som handlat med flera kilo kokain och cannabis i Göteborg. 20 års fängelse för tre dömda.

Handel med två kilo kokain, amfetamin och en Waltherpistol i Kungälv samt smuggling av amfetaminolja. 20 års fängelse för tre dömda.

Kurdiska rävens liga

Narkotikahandlare som sålt ett kilo kokain, 21 kilo amfetamin och 136 kilo cannabis i Stockholmstrakten. 14 års fängelse för två dömda.

Skjutning, vapen och narkotika i Södertälje

Skjutning där en man träffades i knäet. 19,5 års fängelse för tre dömda. Två medlemmar i Södertäljenätverket avslöjades med att ha grävt ned en Glockpistol och fick två års fängelse var. Sex personer dömda för narkotikabrott och en person för mordförsök. Totalt cirka 20 är i fängelse för de dömda.

Amfetamingrossister

Grossistlager i Stockholm och Uppsala med 20 kilo amfetamin. 16,5 års fängelse för fyra dömda.

Planerat mord på barnkalas

Mordförberedelser inför ett barnkalas i södra Stockholm. En känd ledare i Bredängsnätverket var måltavlan. 16 års fängelse för tre dömda som har koppling till Sätranätverket.

Kungsbackakokainet

Liga som sålt kokain i Kungsbacka.16 års fängelse för fem dömda.

Ytterligare fall där Encrochatbevisning spelat roll
Göteborg och västra Sverige
Skåne och södra Sverige
Stockholm
Stockholmsområdet
Övrigt

Gängland Gävle och Sandviken

Säkerligen har jag, precis om Expressen, missat många fall.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!