Göteborg – resultaten av insatsen Trojan Shield

Efter tillslagen i den internationella polisoperationen Trojan Shield i juni 2021 sattes en särskild utredningsorganisation på fötter i polisregion Väst. Ett tjugotal utredare har i princip jobbat heltid mellan juni och november förra året för att hantera förundersökningarna.

21 personer frihetsberövades inledningsvis. De flesta av dem med kopplingar till Bergsjögänget. Den gemensamma nämnaren var att de hade kommunicerat med varandra om sina brott via den krypterade plattformen Anom. Det var en krypterad kommunikationstjänst som US-amerikanska FBI låg bakom.

Organiserad narkotikahantering i stor skala

Åtta månader efter tillslagen börjar utredningsarbetet gå mot sitt slut. 13 personer från Bergsjögänget har hittills dömts till totalt 69 fängelseår.

– I huvudsak har det handlat om organiserad narkotikahantering i stor skala och under utredningarnas gång har det kommit fram nya brottsmisstankar som lett till nya förundersökningar. Det som sticker ut i de här utredningarna är att bevisningen främst har bestått av chattar, säger utredningsledaren Claes Hagstrand, i ett pressmeddelande.

En viktig och tidsödande uppgift under utredningsarbetet har varit att styrka att de misstänkta är de personer som använt Anom-telefonerna som brottsverktyg. Men chattarna har även analyserats för att styrka själva brotten som begåtts med hjälp av telefonerna. Det handlar om uppgifter om vilken typ av narkotika som har hanterats, vilka mängder det rör sig om. Vidare om de priser man kommit överens om och bekräftelser på hanteringen.

Ytterligare två åtal kommer att väckas under våren gällande grova narkotikabrott och stämpling till mord med anledning av Trojan Shield-insatsen och bevismaterial från ANOM. Fem misstänkta har släppts på fri fot under utredningarnas gång.

Har insatsen lett till märkbara effekter?

Trojan Shield och de efterföljande utredningarna har enligt polisen och åklagarna blivit kännbart för det kriminella nätverk som använt Anom-telefonerna.

– Insatsen har självklart slagit hårt mot deras narkotikaaffärsverksamhet och vi har lyckats låsa in individer vi tidigare haft svårt att komma åt. Vi ser även att den öppna narkotikahandeln har minskat och ändrat karaktär i det aktuella lokalsamhället, säger Claes Hagstrand.

Claes Hagstrand uttalande framstår om ihåligt. Även om många personer dömts har tillgången på narkotika inte minskat. Inte heller har det inneburit mindre skjutvapenvåld eller minskat antal brott. Den hör typen av åtgärder som leder till att kriminella åker fast och spärras in har i verkligheten ingen som helst påverkan på brottsligheten eller nivåerna på brottsligheten.

Mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!