Göteborg behöver inte vindkraftsparker i havet

Delar av näringslivet ylar om elbrist i Sverige om vindkraftsparker inte byggs på områden som är viktiga för fisket. Deras klagomål om elbrist är inget annat än falskt gnäll.

Vill industrin ha tillräckligt med el kan de utan problem fixa det själva. Det är bara att bygga solcellsanläggningar på Volvofabrikernas tak. När batterifabriken byggs kan var byggd så att både tak och delar av väggarna består av solceller. När alla höga kontorshus byggs kunde de utan problem vara klädda med solceller istället för glasskivor utan annan funktion än att fungera som väggar.

Men Volvo AB eller Volvo Cars AB får inte dra av momsen på elen om de bygger egna solcellanläggningar. Och visst är det ett problem att företag inte får dar av momsen för egenproducerad el. För småföretag. Men det är inget problem för de olika Volvobolagen eller Northvolt. De kan mycket lätt kringgå problemet.

Det är bara att starta ett elbolag tillsammans. Kanske kan de ta in även andra storföretag som delägare, SKF, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, SR Energy, Saab, Astra, Balder, Wallenstam, Stordalen, Stena osv. Ett sådant bolag skulle innebär att företagen själva skulle kunna säkra sin energiförsörjning och dra av momsen för elen. Dessutom skulle det innebära att elnätet inte behöver stärkas. Naturligtvis är det inte heller nåt problem om det byggs ut enligt de förslag som Göteborg Energi har. Men det kanske inte ens behövs.

Gnället som olika näringslivsföreträdare luftar i olika borgerliga medier syftar bara till att skattepengar ska finansiera och lösa deras problem. De kan enkelt lösa problemen själva. De behöver inte våra skattepengar till det. Och några stora havsbaserade vindkraftparker behövs inte för just deras elbehov. Generellt behövs säkert en del. Men långtifrån lika många som det ansökts om.

Företagen borde sluta gnälla och börja investera. I solenergi. I solceller. Solcellsparker, Solel.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!