Gängledaren som hoppade av

Anders Stensson pekades ut som gängledare i ett kriminellt nätverk i Upplands-Bro. Bronätverket kallades det i media. I januari 2021 gick han ut i en intervju i Aftonbladet och meddelade att han ville lämna det kriminella livet. Han ville hoppa av:

Medlemmarna i de 30 gängen som polisen har kartlagt i Stockholm med omnejd har alla en sak gemensamt: de är ljusskygga och vill helst inte synas i media med namn och bild. Men nu sitter Anders Stensson, 32, framför mig i en soffa på ett hotellrum i centrala Stockholm. Han har självmant kontaktat Aftonbladet och velat göra en intervju av en enda anledning. Han har bestämt sig för att lämna det kriminella gänglivet bakom sig.

– Jag gör den här intervjun för att få ett avslutat kapitel. För att lämna det gamla livet jag har levt. Jag har varit kriminellt aktiv i 22 år. Men nu räcker det, säger han.

– Jag har velat göra det här tidigare också, men jag visste inte var jag skulle vända mig och jag fick ingen hjälp. Jag hade inte verktygen. Nu har jag folk omkring mig som tror på mig. Därför väljer jag att kliva ur. Och jag vill visa att det går att kliva ur.

Han genomförde sin plan. Lämnade det kriminella livet.

Gängledare

I närmare 22 år hade han då åkt in och ut ur fängelse. Hans liv under tiden i ett kriminellt nätverk hade präglats av våld, misär, droger, dödsfall, kriminalitet samt splittrade familjer. Redan som 10 år gammal började enligt egen uppgift att utveckla ett kriminellt beteende och vid en ålder på 15 år hade han en fullt utvecklad kriminell livstil.

Han har varit intagen enligt LVU som ung och därefter satt han även i ungdomsfängelse. 2014 dömdes han till fängelse i ett år för bland annat försök till bedrägeri och grovt vapenbrott. Tre år senare dömdes han till fängelse i ett år och nio månader för bland annat rån, bedrägeri, brott mot knivlagen, dopningsbrott och brott mot vapenlagen.

Så sent som i mars 2020 hittade polisen mindre mängder av kokain och amfetamin under en husrannsakan hos en familjemedlem till Anders Stensson. Dessutom hittade de 80 000 kronor i kontanter och en laddad pistol av märket Zastava. I tingsrätten yrkade åklagaren på två år och sju månaders fängelse. Han dömdes dock bara månad ett års kontraktsvård för vapenbrott och ringa narkotikabrott. Under tiden som brottsling hann han vara på 10 begravningar men inte inte på ett enda bröllop.

Idag har han lagt av med all brottslighet. Han har ändrat livet helt och föreläser numera om sina erfarenheter. Han har gått från att vara en utpekad ledare för ett kriminellt nätverk till att vara en familjefar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!