Misslyckad avreglering skapade kriminalitet

Under 2021 har 10 myndigheter på regeringens uppdrag arbetat med att ta fram en lägesbild och möjliga insatser mot ökande avfallsbrottslighet i Sverige.

Dagens avfallshantering, med möjligheter att tjäna pengar på avfallet, har även dragit till sig aktörer inom den organiserade brottsligheten. Förutom negativ samhällspåverkan så innebär avfallsbrottsligheten en negativ miljöpåverkan. Den systematiska avfallsbrottsligheten är starkt sammankopplad med organiserad brottslighet. Dessutom har den kopplingar till ekonomisk brottslighet och arbetslivskriminalitet.

Avfallsbrottsligheten är dessutom ett resultat av nyliberalismens avregleringar och privatiseringar. Förr när den helt var kontrollerad av det allmänna gemensamt ägda fanns inte möjligheterna för den organiserade brottsligheten att tjäna pengar på våra sopor.

Polismyndigheten bedömer att den komplexa miljöbrottsligheten kopplad till ekonomisk brottslighet kommer öka

Den främsta drivkraften bakom illegala avfallstransporter och andra typer av avfallsbrottslighet är att det kan innebära möjligheter att tjäna mycket pengar.

– För att vara så lönsam som möjligt sker brottsligheten på ett organiserat sätt genom att bilda avfallshanteringsföretag. Företaget utgör en bas för den kriminella verksamheten och kan skapa en legitimitet gentemot andra aktörer på marknaden, säger Jesper Kotander tillförordnad sektionschef vid Noas underrättelseenhet, i ett pressmeddelande.

Stor lönsamhet för brottsaktiva

Miljöbrott uppskattas vara en av de mest lönsamma brottstyperna i världen. Globalt genererar den årligen mellan 110 och 281 miljarder USA-dollar i brottsvinster. Utöver skattebrott är några av de mest vanliga ekonomiska brotten bokföringsbrott, förskingring, trolöshet mot huvudman, och penningtvättbrott. Vidare handlar det om bidragsbrott, försäkringsbedrägerier, arbetsmiljöbrott. Dessutom om utnyttjande av svart arbetskraft samt urkundsförfalskning och brukande av falsk urkund kopplat till företagsdokumentation.

Förstärkta insatser mot brottslighet inom avfallsområdet

I ett regeringsuppdrag, sammanhållet av Naturvårdsverket, föreslår tio myndigheter och länsstyrelser en rad förslag för att förebygga och förbättra vår förmåga att lagföra miljöbrottslighet.

Idag har fem länsstyrelser ansvar för tillsyn av gränsöverskridande avfallstransporter. Det föreslås nu att de även ska ha delat tillsynsansvar tillsammans med kommunerna över avfallstransporterna inom Sverige. Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten ska dessutom kunna hämta information från Naturvårdsverkets avfallsregister för farligt avfall.

– Den brottsliga verksamheten måste upptäckas och avbrytas i ett tidigare skede än idag för att minimera den samhällspåverkan som omfattande avfallsbrottslighet medför, säger Jesper Kotander.

Polismyndigheten lägger stor vikt vid att tillsynsmyndigheterna får bättre förutsättningar till att bedriva riktad och uppsökande tillsynsverksamhet.

Jag har läst förslagen. De kommer så vitt jag förstår i stort sett enbart slå mot små ideella organisationer som arbetar med att hjälpa folk i andra länder genom att skicka begagnad kläder och utrustning till andra länder. De föreslagna lagändringarna kommer inte att påverka den organiserade brottsligheten överhuvudtaget. Det enda som skulle kunna hjälpa är en avprivatisering och återreglering.

Läs mer om avfall.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!