Headshotligan skulle råna miljardär

Den så kallade Headshotligan (HSL) som i huvudsak betsår av personer med hemhörighet i Tensta planerade i november 2021 att råna en mycket rik direktör på Östermalm i Stockholm. Från början misstänkte polisen också att det kunde handla om en planerad kidnappning.

Grupperingen består av ett antal personer från bl.a. Tensta och Järfälla som enligt polisen varit framgångsrika i genomförandet av grova stölder s.k. smash and grab-kupper. Vid kupperna stjäl de elektronikvaror för miljonbelopp. Kupperna sker nattetid genom avancerade inbrott med många inblandade och man flyr i stulna bilar. Företrädelsevis Audi RS6 eller motsvarande.

Mannen som skulle rånas var den kände hamburgerkungen Curt Bergfors som byggt upp hamburgerkedajn Max Burgers AB till ett miljardimperium. Han är arbetande styrelseordförande i bolaget. Sönerna Richard Bergfors och Christoffer Bergfors arbetar som VD respektive vice VD och Sverigechef. Den 30 år yngre frun Malin Känsäkangas Bergfors har i sociala medier ständigt visat sin lyxägodelar och skrutit med sitt liv.

Misstänkta och gripna

Häktade som misstänkta för inblandning i det planerade rånet och i en eventuell kidnappning är Ala Bekhit, Alan Soultani, Alan Al Balhaa, Abtin Khajehdehi Gavnaroudi, Zh*r Kam@ran N@ser*ddin som ursprungligen kommer från Rissne, M@ria Elk@ss*m Br*man, Elias Issa (tidigare Diar Issa) och Dan#el Ac@ralp. De är alla medlemmar i eller närstående till Headshotligan. Zh*r Kam@ran N@ser*ddin och M@ria Elk@ss*m Br*man verkar vara misstänkta för anstiftan.

Det har tidigare funnits långt gångna planer på att mörda Diar Issa. Planerna var ett samarbetet mellan de kriminella gängen 24K i Tensta och Rissnenätverket. Redan innan dess, i slutet av maj 2018, utsattes Ala Bekhit för ett mordförsök. troligen var det personer från 24 K som försökte mörda honom. Han blev beskjuten med automatvapen från en förbipasserade skåpbil. Några dagar senare, den 5 juni 2018, sköts en annan ledande person i HSL, Shad Aziz, ihjäl med samma automatvapen.

Tidigare brott

Under hösten 2018 greps Ala Bekhit för ett mordförsök mot en polis efter en vansinneskörning i Tensta som slutade med att han krascha kraschade med bilen, en Audi RS6. I bilen hittade polisen vapen som kopplades till flera mord och skjutningar men också flera hundratusen kronor i kontanter. Han dömdes senare för grovt vapenbrott. I september 2021 släpptes han från fängelset efter avtjänat straff. Christopher Caamano Aoun åtalades också vid samma tillfälle men frikändes. Han mördades i januari 2022.

Även en annan ledande person i gänget, Abtin Khajehdehi Gavnaroudi, var på fri fot. Han hade avtjänat ett straff för att tillsammans med flera andra i HSL ha utfört en kupp där 432 mobiler av märket Iphone stals i en nattlig räd mot ett lager.

Polisen hade span mot Gavnaroudi redan före Iphonekuppen och filmade förberedelserna i ett garage i Hagalund i västra Stockholm. De tappade dock bort männen när de lämnade garaget. Larmet från lagret kom en timme senare. Polisen kunde därefter gripa männen när de flydde från lagerlokalen. Murad Bekhit (bror till Ala Bekhit) och Mohamed Ali Hassan dömdes också för mobiltelefonkuppen.

Tidigare hade Abtin Khajehdehi Gavnaroudi bland annat dömts för att ha stulit cigaretter för närmare en miljon kronor efter att ha tagit sig in på Swedish Match med hjälp av en hjullastare.

Polisen fattade tidigt misstankar om att HSL planerade att råna nån rik person och började övervaka flera av de ledande gängmedlemmarna. Polisens spanare kom därför att följa efter Headshotligan till adressen för paret Bergfors lyxvåning på Östermalm.

Planerat rån

När ligan närmade sig miljardärens adress hade tre av dem tagit på sig kläder från fraktbolaget DHL. Det var  förmodligen en förklädnad som skulle underlätta för dem att ta sig in i lägenheten.

Headshotligan verkar dock ha upptäckt att polisen följde efter dem. De valde därför att försöka undkomma genom att köra mot Karlaaägen. Polisen jagade dem och gjorde flera försök att preja bilen. Till slut lyckades det och männen i BMW:n kraschade in i en refug på Karlavägen. DHL-männen slets ut från bilen och poliser med automatvapen tvingade ner dem på asfalten.

Fyra personer greps på platsen, det var troligen Ali Bekhit, Alan Soultani, Alan Al Balhaa och Abtin Khajehdehi Gavnaroudi. Den sistnämnde anses också ha en ledande position i gänget. Senare greps de andra 4 personerna som misstänks för inblandning i det planerade rånet. Elias Issa greps troligen i Västerås.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!