Polismyndighetens del i det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet under 2021 innebar 448 utdömda fängelseår, vilket är det högsta antalet sedan satsningen inleddes. Det visar en rapport som överlämnats till regeringen idag. Information från dekrypterade kommunikationstjänster som Encrochat, Sky ECC och Anom har varit avgörande för mängden fällande domar.
– Att vi arbetar tillsammans med andra myndigheter är avgörande när det gäller den organiserade brottsligheten. Redovisningen från förra årets insatser visar återigen hur kraftfulla vi blir när vi kan agera tillsammans utifrån alla myndigheters olika uppdrag, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.
En bidragande orsak till det höga antalet fängelseår är att flera personer dömts för brott med högt straffvärde, som grova narkotikabrott och grova våldsbrott. Men här finns även exempel på ärenden som har lett till långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet, som ett i Stockholmsområdet där 41 personer dömdes för att i olika grad ha missbrukat den statliga lönegarantin.
Under 2021 var 45 procent av de åtalade i tingsrätt i åldern 26–35 år vid tidpunkten för meddelad dom. Det innebär en betydligt högre andel än för 2020 och för redovisningsperioden totalt. Sannolikt beror detta till del på den höga lagföringen främst avseende grova narkotikabrott under 2021.
Tullverket
– Tullverkets insatser är centrala i den gemensamma satsningen och vi bidrar på flera olika plan, Våra tulltjänstemän finns med i underrättelsearbetet, i omfattande operativa insatser och i det framåtsyftande utvecklingsarbetet, säger tullkriminalavdelningens chef Per Westberg, i ett pressmeddelande.
– Även utanför den här myndighetsgemensamma satsningen arbetar vi varje dag, året om mot den organiserade brottsligheten. De kriminella nätverken står för en stor del av smugglingen av till exempel narkotika och vapen till Sverige, säger Per Westberg.
Ekobrottsmyndigheten
Utöver de utdömda fängelseåren beslutades om näringsförbud till sammanlagt 77 år. Andra exempel från det myndighetsgemensamma arbetet under förra året är återkrav på beviljade utbetalningar som uppgick till 62 miljoner kronor, och säkrade tillgångar för nästan 80 miljoner.
– Delar av den grova ekonomiska brottsligheten, där företag används som brottsverktyg, riskerar att på sikt urholka den svenska välfärden och hämma Sveriges ekonomiska tillväxt. Redovisningen från förra årets insatser visar återigen hur kraftfulla vi blir när vi kan agera tillsammans utifrån alla myndigheters olika uppdrag. EBM har likt tidigare år haft en fortsatt viktig roll i satsningen där vi har bidragit med allt från underrättelsearbete, utredning och lagföring samt brottsförebyggande arbete, säger Monica Rodrigo, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Totala beslag, återkrav och skattetillägg
Polismyndigheten och Tullverket
Beslag:
- 367 kg cannabis
- 127 kg amfetamin
- 78 liter amfetaminolja
- 27 kg kokain
- 115 000 narkotika- eller dopningsklassade tabletter
- 3 automatvapen
- 16 gevär
- 23 pistoler och revolvrar
- 5 handgranater
Kronofogden
- 80 miljoner kronor i säkrade tillgångar (säkrade tillgångar + utmätta tillgångar)
Skatteverket
- 783 beslut om ändrad folkbokföring.
- 99 miljoner kronor i höjning av skatt.
- 61 miljoner kronor i betalningssäkring.
Försäkringskassan
- 62 miljoner kronor avseende återkrav av assistansersättning, sjukpenning mm.
- 49 miljoner kronor i förhindrade felaktiga utbetalningar.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.