Ny oberoende fackförening på Amazon

I ett USA som fortfarande domineras av ett fackligt mörker kom i förra veckan en lika oväntad som viktig framgång. En omröstning på JFK8, ett av e-handelsjätten Amazons stora lager på Staten Island i New York, ledde till att över 8 000 anställda nu kommer att representeras av den oberoende Amazon Labor Union (ALU).

I mars 2020 sparkade e-handelsjätten Amazon Christian Smalls med hänvisning till att han skulle ha brutit mot covidreglerna. Den verkliga orsaken var att han lett en strejk för bättre skydd mot covid-19. Två år senare, 31 mars i år, stod det klart att den fackförening han ledde lyckats vad ingen annan gjort i Amazons 27-åriga historia: att vinna en omröstning om facklig organisering. Christian Smalls ”tack” till Amazons stormrike ägare Jeff Bezos för att han flugit ut i rymden så att de kunnat bygga upp en fackförening medan han var borta blev snabbt viralt i sociala media.

Amazon är USA:s näst största privata arbetsgivare och notoriskt fackföreningsfientligt. Företaget meddelade också efter omröstningen att det undersöker vägar för att ogiltigförklara resultatet.

Även om organisationsgraden i USA inte fallit sedan 2019 ligger den kvar på historiskt låga nivåer, 10,3 procent totalt och bara 6,1 procent i den privata sektorn, en halvering sedan 1983.

Amazon Labor Union

Att det första genombrottet på Amazon nu görs av Amazon Labor Union, en ny, oberoende fackförening som skapats av de anställda själva, är i sig en skarp kritik mot de många misslyckade försök som de gamla byråkratiserade facken gjort att organisera i alltifrån bilindustrin till service­näringarna. Dessa kampanjer sker normalt uppifrån och utifrån, ofta genom media och drivet av anställda organisatörer, utan någon långsiktigt uppbyggd rörelse bland dem som arbetar. Organiseringen av JFK8 skedde på rakt motsatt sätt, genom direkta kontakter arbetare till arbetare på och utanför arbetsplatsen.

I tidskriften Labor Notes skriver Justine Medina, medlem i ALU:s organiseringskommitté på JFK8, om den viktigaste orsaken till deras framgång:

– Vi gjorde bara det man ska göra: vi hade en arbetarledd rörelse. Det handlar om att arbeta som ett kollektiv, att lära sig tillsammans och lära varandra.

Systemet i USA med att de anställda på en arbetsplats röstar om att bli representerade av en fackförening eller ej regleras av en lag som har sina rötter i Roosevelts New Deal på 30-talet. Denna lag drevs i sin tur fram av en växande facklig rörelse i industrier som innan varit oorganiserade.

Den 25 april kommer de anställda på en annan del av Amazons lagerkomplex på Staten Island, LDJ5, att börja rösta om facklig organisering.

Lars Henriksson

Ursprungligen publicerat i tidningen internationalen

Läs mer om fackföreningar


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.