Nazister frikända från vapenbrott

Vid ett polistillslag i april 2018 slog polisen till mot en lägenhet i Södertälje hittade 189 patroner och tre metallrör. Rören kan enligt polis och åklagare sättas ihop för att tillverka rörpistoler (pipe guns). Även 41 burkar pepparsprej beslagtogs liksom 62 300 kronor i kontanter som hittades i lägenheten då de antogs härstamma från brottslig verksamhet.

Tre personer greps. En kvinna som var innehavare av lägenheten, en ledande medlem för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Stockholmsområdet, Anders Rydberg, och en annan nazist vid namn Julius Blomberg. Båda två lämnat NMR sen dess och är numera aktiva i en organisation som heter Nordisk styrka. De åtalades  för vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättsbrott. Samtliga åtalade har nekat till anklagelserna förutom Rydberg som erkände innehav av burkarna med pepparsprej.

Både Rydberg och Blomberg är tidigare dömda för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013. Blomberg har även dömts för skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen vi tidigare tillfällen.

Rydberg menar att han inte känt till patronerna eller rördelarna som hittats då lägenheten använts som lokal för NMR. Enligt vad han uppger ska uppemot 200 personer ha haft tillgång till lägenheten. Pengarna kom enligt honom från medlemsavgifter.

Stockholms tingsrätt menade i sin dom att det inte fanns teknisk bevisning som kunde binda någon av de anklagade till de beslagtagna föremålen. De friade därför samtliga åtalade från förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvätt. Anders Rydberg dömdes dock till dagsböter för ringa vapenbrott gällande pepparsprejen.

Den 17 december 2021 dömdes också till 14 dagars fängelse för misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Den nya domen tar hänsyn till den domen. Beslaget av patronerna, metallrören och de 62 300 kronorna hävdes av tingsrätten.

Vapentillverkning och bombtillverkning är vanligt bland nazister och en annan nazist har precis åtalats för att ha tillverkat skjutvapen och förberett bombtillverkning.

Läs mer om nazister: