Orimligt att gängkriminella ska få ersättning

Gängkriminella får ofta höga belopp i ersättning när de suttit häktade en längre tid men inte dömts. De är alltså kända för att vara tungt kriminella och tidigare dömda flera gånger för allvarliga brott. det verkar därför vara rimligt att de kan bli misstänkta för andra brott på grund av vad de sysslar med. Ofta blir de frikända för att polisen inte lyckas få fram bevis för brott. Det kan i viss fall handla om dålig utredningar, i andra fall om nåt annat.

En person om bevisligen suttit i fängelse för ett brott han inte har begått har däremot nekats ersättning för den tid han suttit fängslad. Det handlar om en 15-årig pojke som dömdes för ett mord på sin mamma efter att han erkänt detta. Några egentliga bevis fanns inte och han tycks ha övertalas av pappan till att erkänna brottet.

Erkännandet ledde till att han häktades och han dömdes också för mordet till sluten psykiatrisk vård. Frihetsberövandet pågick i drygt ett år och tio månader. Han tog tillbaka sitt erkännande redan under verkställigheten av vården 1988, men en återupptagen förundersökning lades ner. Först år 2016 beviljades han resning och, efter det att åklagaren lagt ned åtalet, meddelades en frikännande dom.

Rätt till ersättning

Den som varit felaktigt frihetsberövad har som utgångspunkt rätt till ersättning för den skada som orsakats genom frihetsberövandet. En frikännande dom efter resning medför att det frihetsberövande som skedde till följd av den tidigare domen var felaktigt.

Rätten till ersättning bortfaller helt om den drabbade själv uppsåtligen har föranlett den frihetsberövande åtgärden. Högsta domstolen finner att den drabbade personen genom sitt falska erkännande uppsåtligen föranledde det felaktiga frihetsberövandet och att han inte tvingats till detta genom våld eller allvarligt hot. Hans ersättningsanspråk för det felaktiga frihetsberövandet avslås.

Skälet till att han nekas är som jag ser det rimligt. Men kända gängmedlemmar och brottslingar borde också kunna nekas ersättning med tanke på att deras livsföring inneburit att de själva föranlett den frihetsberövande åtgärden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!