Privatisering genom fiffel och båg

Vid en så kallad ombildning i Rågsved använde ombildningskonsultens VD en grupp av vänner från Halmstad för att driva igenom privatiseringen. Ombildning är privatisering genom att förvandlar hyresrätter till bostadsrätter. Det är något som kräver att en majoritet av hyresgästerna i en fastighet vill ha en ombildning. I Rågsved genomfördes ombildningen ändå. Helt emot majoritetens vilja.

Fastigheten har 57 lägenheter men hade vid ombildningen mycket få förstahandshyresgäster. Bara 24 av de boende var berättigade att rösta om ombildningen enligt köpstämmoprotokollet.

Olaglig folkbokföring

Det var möjligt genom att sju personer från Halmstad skrev sig i fastigheten. De var skrivna där under två veckor. Under den tiden genomfördes ett möte där en stor del av de röstande var de nya hyresgästerna. De nya hyresgästerna röstade via ombud. Beslutet blev att ombildningen genomfördes. Ombud var en representant för ombildningskonsulten Restate. Alla de sju personerna visade sig vara vänner eller närstående till Patrik Rosén som är VD i Restate. Utan dem hade det blivit en majoritet mot ombildning. Rosén säger följande om det hela i tidningen Hem & Hyra:

– Initiativet kom från fastighetsägaren som ville ombilda. Jag fick uppdraget att lösa det. Jag erbjöd ett antal personer i min bekantskapskrets att bli hyresgäster. Så kunde ombildningen genomföras. Det var fel och givetvis dumt gjort, säger Patrik Rosén.

På frågan om hans bekanta verkligen bott i huset under de där dagarna svarar han:

– Inte vad jag vet.

När vi säger att en person uppgett att det var Patrik Rosén som ordnade kontraktet säger han att det är felaktigt.

– Det var fastighetsägaren som ordnade det. Det har jag ingen behörighet att göra.

Vad tänker du om att upplägget strider mot lagen, man får inte folkbokföra sig där man inte bor?

– Det tänker jag inte så mycket om.

Har ni använt den här metoden i andra ombildningar?

–Nej.

Enligt Hyresgästföreningen och en del andra experter på området är förfarandet olagligt. Bedrägeri och banditfasoner. Men det är mer problematiskt än så. Ingen i styrelsen för den nya bostadsrättsföreningen bor i fastigheten. Föreningens ordförande, som alltså inte bor i huset, har dock tillgång till minst en lägenhet i huset som personen hyr ut dyrt via ett eget privat företag.

Polisanmälan

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) i Stockholm har som en följd av artikeln i Hem & Hyra polisanmält Restates VD för misstänkt bedrägeri, folkbokföringsbrott och osant intygande:

 Han erkänner ju brott så jag förutsätter att polisen inleder en förundersökning. Polisen bör även titta på de andra som förekommer i ärendet för att utreda om de har gjort sig skyldiga till brott, säger hon till Hem & Hyra.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) har reagerat. Nu vill han tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och täppa till luckorna.

– Hela ombildningsbranschen verkar vara en skumraskbransch. Mycket pengar står på spel för de här konsulterna och därför använder de sådana här metoder. Vad jag förstår har de också använt sig av rent kriminella upplägg. Sånt som gangstrar brukar hålla på med – att spökskriva människor på adresser för att tvinga igenom en affär. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Fastighetsbolagen

Fastigheten i Rågsved såldes av Vallhunden Fastighets AB som ägdes av SIG Invest som i sin tur ägdes av Signatur Fastigheter AB. Bolaget listades bland Sverige sämsta värdar år 2019. Den aktuella fastigheten byggdes för drygt tio år sedan som studentboende, till stor del av trämoduler som staplats ovanpå varandra. 2018 blev husen rikskända när det visade sig att de hölls samman av spännband.

Flera personer som suttit i styrelsen för det säljande dotterbolaget Vallhunden Fastighets AB har enligt Hem & Hyra varit inblandade i andra ombildningsaffärer i Stockholm där tveksamma metoder använts. i de fallen har det först bildats en ekonomisk förening som köpt husen. När köpte genomförts har sen den ekonomiska föreningen ombildats till en bostadsrättsföreningen. På så sätt har lagstiftningen helt kunnat kringgås och hyresgästerna berövats allt inflytande.

Signatur Fastigheter AB har senare köpts av Fastighets AB Trianon. Huvudägare i Signatur Fastigheter var tidigare Dan Astrén och Tomas Magnusson. Huvudägare i Trianon är Olof Andersson och Jan Barchan (Briban Invest AB).

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!