Långa fängelsestraff för grova bedrägerier och penningtvätt

Göteborgs tingsrätt har dömt en 59-årig man från Skåne för grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott till fängelse i sju år och sex månader. Två andra män dömdes till fängelse i fem år och sex månader respektive tre år och sex månader för att de ”tvättat” pengar från brott. Totalt har över 100 miljoner kronor omsatts i bedrägerihärvan. 59-åringen ska också betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt nästan 53 miljoner kr.

Den 59-årige skåningen som heter Torgny Jönsson dömdes för grova bedrägerier senast 2009 och frigavs från fängelset 2013. Han fick kort tid därefter kontakt med personer som han enligt domen från 2009 hade bedragit på stora summor. 59-åringen övertygade sina tidigare brottsoffer om att han hade en möjlighet att ”göra rätt för sig”. För detta krävdes dock att målsägandena var beredda att låna ut pengar till 59-åringens delvis nya affärsprojekt. Affärerna som Torgny Jönsson utgav sig för att driva handlade om utveckling och försäljning av en mobilapp, inlösen av brasilianska statsobligationer och realisering av värdepapper.

Lurendrejeri

En mångårig vän till Jönsson, en 67-årig företagare som heter L*if And*rsson, satsade sammanlagt drygt 30 miljoner kr. Han använde också sina kontakter med flera andra företagare för att förmå dem att satsa stora summor i 59-åringens projekt. Även vännen åtalades för att ha hjälpt 59-åringen att bedra företagarna på deras besparingar men friades av tingsrätten från penningtvätt. Detta eftersom han bedömdes ha trott på Jönssons påhittade affärer eftersom han själv satsat stora summor och numera är helt utblottad. Han dömdes dock till villkorlig dom för grovt bedrägeri.

Torgny Jönsson startade efter frigivningen ett företag som skulle hjälpa personer att föra talan mot staten för kränkningar av mänskliga rättigheter. Det blev emellertid inget av den verksamheten utan företaget användes som mottagare av stora belopp som 59-åringen lurade av målsägandena.

Bulvaner

En 63-årig bekant till Jönsson, Per Åström, dömdes för grova penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott till fängelse i fem år och sex månader.  Detta för att ha agerat som bulvan genom att vara styrelseledamot i företaget, Den 63-årige mannen skötte banköverföringar av målsägandens pengar som fördelades ut på ett stort antal mottagare i ett omfattande schema för att ”tvätta” pengarna. Både Torgny Jönsson och Per Åström fick också näringsförbud.

En 61-årig man, J@n B*nnhag*n, dömdes till fängelse i tre år och sex månader för grovt näringspenningtvättsbrott. Han hade tagit emot pengar på konton som han disponerat. Därefter hade han enligt 59-åringens instruktioner fördelat pengarna vidare.

En 34-årig stockholmare dömdes för grovt näringspenningtvättsbrott till skyddstillsyn. Vidare dömdes en 37-årig stockholmare som tagit emot pengar på sitt konto till skyddstillsyn för grovt penningtvättsbrott.

Icke-existerande affärsprojekt

Tingsrätten bedömde att Jönssons affärsprojekt varit påhittade. Främst mot bakgrund av att målsägandenas betalningar omgående, utan målsägandenas vetskap, fördelades ut på ett stort antal personer som uppenbart inte hade något med påstådda affärsprojekt att göra. 59-åringens förklaring underkändes av tingsrätten. Enligt Jönsson hade hans utländska affärspartners krävt att få betalt i kontanter och att han därför anlitat två växlingskontor som han pga. av sin egen säkerhet inte kan avslöja vilka de är,

Målsägandena har i stor utsträckning fått meddelanden från vad som sett ut att komma från välkända banker, finansinstitut och från personer med höga positioner inom dessa liksom bilder på kontoutdrag och betalningar med stora belopp. Tingsrätten har bedömt att det rört sig om osanna uppgifter som använts som ett led i vilseledandet av målsägandena. Flera av målsägandena har drabbats mycket hårt och förlorat alla sina besparingar.

Två personer friades helt. Dels en jurist från Stockholm som på 59-åringens uppdrag hjälpt honom med att starta företaget som tagit brottsoffrens pengar. Dels en bokföringskonsult från Malmö, som under en kortare haft uppdraget att bokföra och som hjälpt till med upprättande av skattedeklarationer för företaget.

Eftersom målet rört ett stort antal personer, varav många hemmahörande i Skåne, har Göteborgs tingsrätt fått disponera en rättegångssal i Helsingborgs tingsrätt, från vilken flera av de åtalade samt deras försvarare medverkat på videolänk medan rätten och åklagarna befunnit sig i Göteborg. Huvudförhandlingen påbörjades i oktober 2021 och slutfördes i maj 2022. Förundersökningen omfattar närmare 27 000 sidor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!