Degerfors IF – laget i mitt hjärta

Det är alltid fascinerande när lilla David mäktar med att ta kamp mot jättarna Goliat. I herrallsvenskan i fotboll har vi under historiens lopp sett flera exempel av det slaget när småorter på allvar gjort sig gällande. Allra tydligast blev det när östgötska Åtvidaberg i början av 1970-talet under några säsonger dominerade herrfotbollen – med guldtopparna 1972 och 1973.

Företaget Facit utgjorde den ekonomiska ryggraden och i laget huserade landslagsstjärnor som Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson, Conny Torstensson, Kent Karlsson och Jan Olsson. Sejouren på den absoluta toppen blev dock kortvarig när utländska proffsklubbar snart kom att brandskatta Åtvidaberg på dess tongivande spelare. Just nu hittar vi föreningen i division 1:s bottenskikt.

Degerfors

Ett annat exempel finner vi i lilla värmländska Degerfors med blott 9 500 kommuninvånare. Sedan den allsvenska debuten 1938/39 är Degerfors IF nu inne på sin säsong nummer 31 i den absoluta fotbollssocieteten och i maratontabellen hittas man på en hedersam plats 16.

Höjdpunkterna  har varit andraplaceringarna såväl 1940/41 som 1963 Klubben har dessutom gjort sig känd som en plantskola av rang. Det namn som spridits allra mest över världen är Ralf Edströms, född 1952 ett stenkast från hemmaarenan Stora Valla. Tidigt blev han fruktad för sin exceptionella nickfarlighet, i det svenska VM-laget 1974 var han den självklara centralgestalten och proffssejouren kryddades med ligasegrar i hela tre länders klubbar – PSV Eindhoven i Nederländerna, Standard Liege i Belgien och Monaco i Frankrike.

Efter spelarkarriären figurerade Edström som Radiosportens expertkommentator. Med sin saklighet, gedigna kunskap och härliga dialekt kom han därvid att ytterligare befästa sin folkliga popularitet.

För egen del har min förkärlek till Degerfors IF sina rötter i föräldraarvet. Min far och mor tillbringade under senare delen av 1950-talet en sejour i grannkommunen Karlskoga, då min far blev en hängiven supporter. Längre fram i tiden kom jag att mer än en gång följa honom till hemmamatcherna på Stora Valla, och jag har även en äldre bror som tillhör supporterskaran.

Varför Degerfors?

Vad är det då som är så speciellt och fint med detta  fotbollslag? Ja, förutom att det är en David som förmår att stå upp mot alla storstadsklubbar har vi att göra med en gedigen fotbollskultur med en lång historisk tradition. Och förutom sin roll som plantskola har man även fångat upp många spelare från småklubbar där Degerfors fungerat likt en mellanliggande sluss innan färden gått vidare till än större uppgifter.

Här finner vi exempelvis de landslagsmeriterade Andreas Andersson och Olof Mellberg och så – den störste av dem alla – Gunnar Nordahl! Nordahl kom till Degerfors från västerbottniska Hörnefors blott 18 år gammal 1940. Likt många andra i laget fick han jobb på Järnverket, kommunens överlägset största privata arbetsgivare med som mest 2 500 anställda och idag 500.

I Degerfors utvecklades Nordahl till allsvensk skyttekung och landslagscenter, innan resan gick vidare till Norrköping och sedermera Italien. På 33 landskamper producerade han fantastiska 43 mål och i den italienska skytteligan tronade han överst under sammanlagt fem säsonger. Jag vill mena att Gunnar Nordahl, i konkurrens med bland annat Zlatan Ibrahimovic, är Sveriges främste kedjespelare genom tiderna.

Hjärtat till vänster

Med hjärtat till vänster blir saken självklart inte heller sämre av att Degerfors är Vänsterpartiets starkaste kommunala fäste överhuvudtaget. Vid senaste valet till fullmäktige 2018 erhöll man 35,8 procent av röstetalet och blev överlägset största parti – och nog kan den folkliga stämningen förnimmas vid ett besök på Stora Valla.

I november 2020 kvalificerade sig Degerfors återigen till allsvenskt spel efter en längre period i divisionerna under den högsta serien. Förra året räddades kontrakt med ett sista minuten mål i Östersund och detta år inleddes bedrövligt med sex raka förluster. Men efter helgens seger mot Kalmar, vilken jag hade glädjen att bevittna, har man nu kravlat sig över det direkta nedflyttningsstrecket.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!