Den stora knarkhärvan i Östersund

Totalt 44 personer åtalades i flera omgångar i samband med knarkaffärer i Östersund. Den 10 juni dömdes 3 personer, den 16 juni dömdes 18 personer och i juli åtalades ytterligare 21 personer.

Hela härvan nystades upp efter att en man gripits i ett misshandelsärende den 17 oktober 2021. I mannens mobil hittades polisen tecken på att han handlat med narkotika. Bland annat hittades kopplingar till personer i ett känt kriminellt nätverk i Värmland. Tre män i det värmländska nätverket dömdes våren 2022 i en stor knark- och vapenhärva. Två av de dömda i Östersundshärvan hade konversationer med männen i det värmländska nätverket angående transporter av narkotika.

Genom spaning och telefonavlyssning samlades sen information och handeln med narkotika i Östersund. I februari 2022 gjorde polisen en första husrannsakan. Den följdes under mars och april av flera. Rättegångarna började i juni. En av de män som dömdes den 10 juni fick fängelse i ett år för grovt narkotikabrott. I de två första rättegångarna dömdes  de flesta till böter, villkorliga straff eller skyddstillsyn. Flera blev dessutom frikända. De var nästan alla enbart köpare av små mängder cannabis.

Grovt narkotikabrott

I rättegången som ägde rum i juli var det dock flera personer som åtalades för grovt narkotikabrott. De har bland annat hanterat lite större mängder kokain. Det var Rod# Akd@g, S#mon Bod#n P*rsson, D@vid G#huri, Derrick Gihuri, C@rl Hill*r och G#no Karlsson medan Mo@ M@lm åtalades för medhjälp till grovt narkotikabrott. M@lm och Hiller åtalades även för narkotikabrott. Fr@ncois* H@bonayo och Juv*n@l H@tungim@na har åtalas för penningtvättsbrott vilket också D@vid G#huri åtalats för i tillägg till narkotikabrottet. Övriga åtalade är köpare och i deras fall handlar det främst om om ringa narkotikabrott.

G#no Karlsson som är hemmahörande i Uppsala men född och uppvuxen  i Bräcke i Jämtland tycks har varit leverantören av narkotika till de andra som sedan skött den lokala distributionen. Derrick Gihuri tycks ha fungerat som den centrala personen i Östersund. Flera av de åtalade har känt varandra sen barndomen i Bräcke och Brunflo. C@rl Hill*r har bland annat agerat som chaufför och transportör av narkotika från Stockholm till Östersund. Även D@vid G#huri har transporterat narkotika. Rod# Akd@g, S#mon Bod#n P*rsson och Mo@ M@lm har agerat som lagerhållare och ompackare.

G#no Karlsson har i sin tur fått narkotikan från Rawa Majids (kurdiska räven) knarkliga som importerat narkotikan från Spanien. Han är tidigare också dömd för andra narkotikabrott.

Totalt dömdes 19 personer i den sista rättegången. 18 av dem för narkotikabrott. Flertalet dömdes för ringa narkotikabrott till böter, villkorliga straff eller skyddstillsyn. Derrick Gihuri och ytterligare två personer dömdes för grovt narkotikabrott. Gihuri fick 4 års fängelse och även de andra fick fängelsestraff.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!