Dom för grova narkotikabrott i Solna med Anom-bevisning

I september åtalades 4 personer för grovt narkotikabrott vid Solna tingsrätt. I början av november föll domen. Tre av de åtalade dömdes men bara två av dem för grovt narkotikabrott. En fjärde åtalad friades helt. När det gäller åtalen på flera punkter för grovt narkotikabrott har ANOM-bevisning från Trojan Shield-insatsen spelat en stor roll. Det var en av de allra första domarna med stöd av ANOM-bevisning.

Narkotikasmuggling

Den som fått det längsta straffet är Hirboud Moradi. 6 års fängelse för grov narkotikasmuggling, två fall av grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Domen gällde smuggling av 102 kilo hasch i möbler och bänkskivor från Spanien. Dessutom dömdes han för innehav av amfetamin, ecstasy (MDMA), ketamin, 3-MMC och en mängd olika narkotikalassade läkemedel (bl.a. tramadol och oxikodon) för vidareförsäljning. Dessutom innehade han mindre mängder kokain och hasch.

Moradis vän sen mycket lång tid, en kvinna som åtalades för medhjälp till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott frikändes helt. Det förefaller mycket märkligt. Hon tillhandahöll lägenheten där narkotikan packades om och transporterade två väskor med sammanlagt 47 kilo hasch till en tilltänkt kund. Domstolen menade att det inte var bevisat att hon visste att det var hasch i möblerna eller att hon var närvarande när haschet packades om. Därmed visste hon inte heller att resväskorna hon köpte skulle användas för att packa haschet i. Inte heller förstod hon enligt domstolen att de resväskor hon transporterade innehöll hasch.

Narkotika- och vapenbrott

Däremot dömdes den man, Aron Efr*m, som transporterade två andra resväskor med 55 kilo hasch för grovt narkotikabrott till 3 års fängelse. Den tilltänkte köparen av 55 kilo hasch, G#no Karlsson, fick 2 års fängelse för grovt vapenbrott och försök till grovt narkotikabrott. Han frikändes från grovt narkotikabrott. Slutligen dömdes också den sistnämndes bror Chr#sti@n Karlsson till 6 månaders fängelse för grovt vapenbrott. En åtalad kvinna frikändes.

I förundersökningen figurerar en välkänd kriminell, Evy Nkiwa, som är en ledande person i Bredängsnätverket. Hans kusin D. Muvemsb@ är gift med en syster till bröderna Karlsson.

Hovrättsdom (uppdatering 2022-06-19)

I januari 2022 föll hovrättsdom i de fall där domen överklagats. Den kvinna, Del*ram Zem*n Mr*bt, som friades i tingsrätten fick fyra års fängelse för grovt narkotikabrott och straffen för de två män som dömdes i tingsrätten förlängdes. Aron Efr*m fick 3,5 år fängelse och G#no Karlsson fick 4 år. Målet var det första där en hovrätt tagit ställning till bevisning från appen Anom.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!