Arbetaren sparkar Kajsa Ekis Ekman

En vecka efter att Kajsa Ekis Ekman mot personalens vilja börjat som chefredaktör på tidningen Arbetaren har SAC:s styrelse beslutat att beslutet om anställning av henne hävs. Dessutom ska den VD, Thomas Karlsson, som anställde henne i strid med styrelsebeslut, avskedas. Detta enligt uppgifter i tidningen Flamman.

Ekis Ekman uppger dock att det inte är sant. Hon kan inte sparkas då hon har ett kontrakt på ett år. Hennes inställning är befängd och märklig. Det är ju omöjligt att vara chef på en lite tidning som Arbetaren utan att ha stöd av personalen. En sådan tidning kan inte fungera under sådana omständigheter.

Ekmans märkliga inställning

Kajsa Ekis Ekman vill trots det ha jobbet kvar:

Kajsa ”Ekis” Ekman svarar dock själv att Flammans uppgifter inte stämmer – utan att hon har kontrakt på ett års tjänst.

I ett mejl till Expressen skriver hon:

”Det stämmer inte. Jag har kontrakt på ett år som chefredaktör och det är inget som går att riva upp. Jag började i torsdags och det känns jättekul!”

För att det ska vara möjligt är hon uppenbarligen beredd att krascha en hel tidning. Det är för mig obegripligt att hon vill stanna kvar. Personalen vill inte ha henne, ägaren SAC vill inte ha henne och den nya styrelsen och VD:n vill knappast ha henne. Hennes arbetssituation skulle ju bli omöjlig. Hennes agerande är sjukt, egoistiskt och destruktivt.

Ekis Ekman har också uppgett att hon inte känner till missnöjet bland personalen och att hon har stora planer för tidningen:

Det vet jag inget om, jag har stora planer för den här tidningen. Jag vill driva arbetarklassens frågor och bland annat utveckla Arbetarbloggen som ska vara en portal där löntagare, från migrantarbetare till piloter, ska kunna blogga om sina jobb. Jag vill också ha mer mångfald bland skribenter, och utöka den internationella bevakningen med specialister på Afrika, Asien och Latinamerika. Det kommer att bli superbra!”

SAC:s beslut

Hennes inställning verkar helt verklighetsfrämmande. Speciellt med tanke på vad Flamman rapporterat om SAC:s beslut som meddelades i ett brev till medlemmarna och på ett videomöte. Beslutet var att Ekis Ekmans anställning hävs och att VD Thomas Karlsson avskedas. Flera syndikalistiska lokalorganisationer har agerat i frågan och stöder SAC:s beslut:

På Facebook skrev Frescatis lokala samorganisation (LS): ”Vi tackar de utomordentligt många medlemmar som agerat snabbt och kraftfullt. Ett stort tack går till Uppsala LS, Malmö LS, Stockholms LS och Umeå LS som agerat med tyngd i saken”, står det i inlägget.

“Arbetaren grundades 1922 och planerar under hösten att fira 100 år med utgivning av en jubileumsskrift och diverse festligheter. Flamman har pratat med engagerade medlemmar i SAC som säger att konflikten går fler år tillbaka, och att den avgående vd:n har gjort en ”ideologisk resa” som delvis låg bakom beslutet att anlita Kajsa Ekis Ekman.

SAC:s beslut är rimligt. De är ägare av Federativs Förlagshus AB som vid dotterbolaget Arbetaren Tidnings AB ger ut Arbetaren. De två bolagen har haft identiska styrelser. Thomas Karlsson bröt mot ett styrelsebeslut i Arbetaren Tidnings AB när han anställde Kajsa Ekis Ekman. Att han får sparken är därmed logiskt. Att anställningen av Ekis Ekman hävs är därför också helt logiskt.

Tidigare har hon fått lämna uppdraget som ledarskribent i ETC på grund av sin Rysslandsvänliga inställning till Ukrainakriget. Det beslutet gick kanske inte lika rimligt till. ETC:s chefredaktör och ansvarige ­utgivare  Andreas Gustavsson hade godkänt den Putin-kramande artikeln. Han var den ansvarige för publiceringen. Det borde han ha tagit ansvar för.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!