The Shield, S.W.A.T. och Sons of Anarchy

The Shield och S.W.A.T. är två TV-serier som utspelar sig i samma universum. Dessutom kan TV-serierna Sons of Anarchy och Mayans MC hänföras till samma universum. Det delade universat är dock inte på långa vägar lika omfattande som Law & Order och inte heller lika stort som NCIS delade universum.

The Shield

The Shield (2002-2008) är en polisserie på TV som utspelar sig i Los Angeles. Huvudpersonen är en korrupt polis som leder en specialenhet för att bekämpa organiserad brottslighet. I likhet med många verkliga polisenheter av denna typ leder detta till korruption och att tvivelaktiga metoder används. Exempel på detta finns i såväl Stockholm som Baltimore.

The Shield har också lett till skapandet av en serietidning med titeln The Shield: Spotlight. Dessutom har ett soundtrack, The Shield: Music from the Streets, publicerats liksom ett dataspel som bara heter The Shield (2007).  I TV-serien och dataspelet förekommer också mc-gängen Byzantine Latinos (Byz-Lats) och One-Niners.

S.W.A.T.

S.W.A.T. (2017-) är en TV-serie som utspelar sig i samma universum som The Shield. Detta är tydligt då en polis från The Shield som heter Steve Billings också är med i ett avsnitt av S.W.A.T.. Det är en nyinspelning av en gammal serie från 1975 med samma namn och handlar om en polisenhet som liknade nationella insatsstyrkan eller en lokal insatsstyrka av den typ som brukar kallas piketen. Fast i USA är de lite mer militärlika än i Sverige.

Sons of Anarchy

I Sons of Anarchy (2008-2014) förekommer mc-gängen One-Niners och Byzantine Latinos (Byz-Lats). Det gör att serien utspelas i samma universum som The Shield. Det är också möjligt att när huvudpersonen tar livet av sig så är det så att khan faktiskt krockar med den korrupte polisen som är huvudperson i The Shield (det är samma skådespelare) och som förlorat sin yttre tjänst som polis. Båda två dör.

Sons of Anarchys grundhistoria bygger på Shakespeares Hamlet och mc-gängets uppbyggnad är baserat på hur Hells Angels MC är uppbyggt.

Flera utgåvor av musik från TV-serien har getts ut, Songs of Anarchy: Music from Sons of Anarchy Seasons 1–4. Mellan 2013 och 2015 gav en serietidning som också bar titeln Sons of Anarchy. år 2016 publicerades en utgåva av en serietidning med titeln, Sons of Anarchy: Redwood Original. År 2015 producerades ett dataspel med titeln Sons of Anarchy: The Prospect.

I Sons of Anarchy figurerar också ett konkurrerande mc-gäng med namnet Mayans MC. Det har lett till att en spin-off-serie som heter Mayans M.C. (2018-) skapats.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!