Arbetaren och Kajsa Ekis Ekman

Tidningen Arbetaren har anställt en ny som chefredaktör. Kajsa Ekis Ekman. Valet är obegripligt. Förutom att hon visat sig vara Rysslandsvänlig vad det gäller kriget i Ukraina motsatte sig personalen på Arbetaren valet av Ekman. Även styrelsen för Arbetaren var emot att anställa henne. Ändå valde Thomas Karlsson som är VD på Federativs Förlagshus AB att anställa henne. Federativs Förlagshus AB är det företag som ger ut tidningen Arbetaren.

Att välja att anställa en person mot styrelsens uttryckliga vilja är ytterst märkligt och naturligtvis ett skäl för att en VD kan få sparken. Frågan är också hur han hade tänkt sig att arbetet skulle kunna fungera på en liten arbetsplats dör ingen vill ha Ekis Ekman som chefredaktör. Det hela verkar osannolikt dumt och ogenomtänkt. Om varken personalen eller styrelsen vill ha henne så är hon uppenbarligen olämplig som chefredaktör.

Att Ekman har en grumlig inställning till Putin-diktaturen gör det hela ännu värre. Arbetaren har haft en linje som stöder Ukraina rätt till självförsvar. Det vill också att Ryssland ska lämna Ukraina och ser Ryssland som den stora problemet i sammanhanget. Kajsa Ekis Ekman verkar ha en motsatt uppfattning. Bara utifrån detta är hon ju en klart olämplig chefredaktör för Arbetaren. På grund av sin uppfattning om Ryssland fick hon tidigare i år sluta som ledarskribent i ETC.

Redan i maj sade en majoritet av styrelsen nej till Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör enligt uppgifter i tidningen Flamman. Även en enig redaktion sa nej. Då anställdes istället Nathan Hamelberg men han har nyligen slutat.

Turbulens på Arbetaren

Den märkliga anställningen av Ekis Ekman och det sätt den gått till på har vållat stor turbulens på tidningen Arbetaren. Tre anställda har hotats med avsked om de fortsätter protestera mot anställningen. Formellt har de fått vad som kallas varningar. Det hela kommer att tas upp i en facklig förhandling vilket är normalt förfarande.

Tre anställda har också sagt upp sig enligt uppgifter i Flamman som intervjuat en av dem:

Kastner reagerar främst på att beslutet fattats tvärt emot de anställdas uttryckliga vilja.

– Det känns fruktansvärt. Det är en arbetsplats man slitit för och lagt sin själ på. Att sedan bli så aggressivt behandlad är ett svek, säger hon.

Hur har beslutet motiverats?

– Vd:n har sagt att Ekis Ekman är bra på klass- och arbetsmarknadsfrågor, vilket är våra frågor. Men jag tror också att vd:n har en tanke om att ta in en namnkunnig chefredaktör så att det ska dra prenumeranter. Tidningen har länge försökt att växa.

Konflikten får en ytterligare dimension av att Kajsa Ekis Ekman har profilerat sig i frågor om transpersoner på ett sätt som lett till breda anklagelser om transfobi. Den kritiken finns också på Arbetarens redaktion. Kastner är själv transperson.

– Jag känner mig inte särskilt bekväm med att ledas av någon som notoriskt felkönar folk med mening. Och det tror jag också de övriga i redaktionen sympatiserar med.

Förvånande anställning och inställning

Kajsa Ekis Ekman har sagt att hon inte var medveten om personalens inställning när hon skrev på kontraktet men att det inte förändrar något då hon redan skrivit på kontraktet. Hon tänker alltså ta jobbet även om personalen inte vill ha henne. På en så liten arbetsplats som Arbetaren är det ju mycket stor risk att arbetssituationen för alla inblandade blir outhärdlig. Ekis Ekmans inställning är förvånande.

Styrelsemedlemmar i Federativs Förlagshus AB är John Nordmark, Vanja Renberg, Linnéa Eriksson och Dena Eidi, Isak Gerson som också står med som styrelseledamot har precis avgått som styrelseledamot enligt vad han själv uppger i tidningen Flamman. VD är Thomas Karlsson.

Läs mer:

PS. Även John Nordmark, Vanja Renberg, Linnéa Eriksson och Dena Eidi har lämnat styrelsen. Det är ett märkligt agerande. Styrelsen borde ju istället sparka Thomas Karlsson som inte följt styrelsens vilja. Sannolikt gäller inte anställningskyddet heller inte en chefredaktör och kontraktet med Kajas Ekis Ekman kan därmed också brytas utan problem.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!