Tre män åtalade för mord på 12-årig flicka

Åklagare har väckt åtal mot tre män för mord på en 12-årig flicka i samband med en skottlossning den 2 augusti 2020 i Hallunda (postadress Norsborg). Åtalet kommer att behandlas i en rättegång som redan pågår och som i övrigt gäller bland annat försök till mord den 7 september 2020 i Vällingby.

De tre som åtalats för mordet på den 12-åriga flickan samt förberedelse för mord på ytterligare 7 personer är Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammed. Dessutom är Benjamin Mahdi åtalad för grov misshandel, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, förberedelse till mord i ett annat fall, två fall av försök till mord och grovt vapenbrott. Maykil Yokhanna är för sin del åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, förberedelse till mord i ett annat fall, försök till mord i två andra fall i juli 2020 och grovt vapenbrott.

I övrigt är Saeed Maghsoudi är åtalade för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, Ruben Sanchez Velez för skyddande av brottsling samt Hassan Mohammad och Dennis Österdahl för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. Totalt är det alltså sex personer som är åtalade.

Tidigare brott

Benjamin Mahdi friades från ett mordåtal i Malmö 2019, men dömdes för grovt vapenbrott. Han var åtalad för att ha skjutit ihjäl en 18-åring mot 15 000 kronor i ersättning samt högre status i den kriminella gruppering han tillhörde. Han har suttit häktad misstänkt för mordet på Adriana sedan i början av juli 2020.

Hassan Mohammad är tidigare dömd för både grov misshandel och narkotikasmuggling innan han som 21-åring rånade en bank i den lilla orten Kil som ligger i Värmland. 2016 dömdes han till drygt två års fängelse för grovt vapenbrott i Örebro. Han har suttit häktad för mordet på Adriana sedan början av december 2021.

Maykil Yokhanna har uppgetts vara ledare för ett kriminellt nätverk som ursprungligen hörde hemma i Vårby gård. Nätverket har fått sitt namn efter honom och kallas Nätverk May. De har sen 2011 haft en konflikt med Vårbynätverket. Yokhanna är sedan flera år tillbaka istället kopplad till ett kriminellt nätverk i Västerås som i sin tur har en koppling till Södertäljenätverket. Han utsattes själv för ett mordförsök i Kungens kurva i januari 2020. För det dådet har Chihab Lamouri, utpekad ledare i  Vårbynätverket dömts till fängelse. Han fick fängelse i 17 år och 10 månader i Svea hovrätt.

Dessutom avtjänar Maykil Yokhanna sedan maj 2021 ett fyraårigt fängelsestraff för grovt vapenbrott och grovt olaga hot som han begick i Västerås 31 augusti 2020. I juli 2021 dömdes han även till ett års fängelse för grovt narkotikabrott. Ett brott som begicks tillsammans med ledande personer i Södertäljenätverket. I september 2021 dömdes han återigen för grovt vapenbrott. Detta för att ha hanterat det vapen som den 12-åriga flickan dödades med i augusti 2020. I december samma år skärpte hovrätten tingsrättens straff från ett år till 2,5 års fängelse.

Brottet

Männen som nu åtalats för mordet på flickan ska ha upprättat en gemensam brottsplan för att döda tre personer som tillhör ett kriminellt nätverk i Botkyrka. De skaffade enligt åtalet vapen, ammunition, skyddsvästar och sprängdeg. Yokhanna och Mahdi anses ha stått för planeringen.

Väl på plats vid McDonalds i Hallunda sent på natten den 2 augusti i en vit Audi befann sig flera män från det rivaliserande nätverket på plats. De avlossade en mängd skott men inget av de tilltänkta offren träffades. Den 12-åriga flickan träffades däremot av två skott och dog.

Bevisningen i fallet är kommunikation från chattprogram, mobiltelefonuppkopplingar, övervakningsfilmer, ett larmsamtal, dna, tekniska fynd på platsen och vittnesmål.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!