Nya regeringen vill urholka rättssäkerheten

Det så kallade Slottsavtalet och de förslag som parterna bakom avtalet kommit överens om kommer med stor sannolikhet att minska rättssäkerheten i Sverige. Det kommer att bli mycket vanligare att oskyldiga döms och gängen kommer att kunna använda polisen som en del av gängstriderna. Den vanliga polisen ska, på samma sätt som Säpo kan idag, kunna peka ut personer som gängkriminella och en samhällsfara helt utan tillstymmelse till kontrollerbara bevis.

Det är den så kallade sekretesslagen gör det möjligt att misstänka en person och döma en person utan att behöva redovisa bevis. Det säger sig självt att sådan lagstiftning är helt odemokratisk och rättsosäker. Kriminella är ett problem för oss vanliga hederliga medborgare. Dessutom är de ett problem vad det gäller tryggheten för oss. Men det är inte ett hot mot samhället och det vore därför helt orimligt att tillämpa sekretesslagen mot kriminella så som partierna (SD, MD, KD, L) bakom Slottsavtalet vill.

Anonyma vittnen

När det gäller förslaget om anonyma vittnen har det redan utretts och avfärdats:

Anonyma vittnen har redan utretts av S-regeringen. Utredaren, justitierådet Stefan Johansson, kom fram till att det inte var lämpligt. Han pekade på att även det inskränker den grundläggande principen om att den åtalade har rätt till full insyn i vad som ligger till grund för åtalet.

Möjligheten att använda anonyma vittnen finns redan i Danmark, Norge och Finland. Men där används de mycket sällan, eftersom de har ett lågt bevisvärde i rätten.

Det kommer alltså att göra minimal skillnad när det gäller brottsbekämpning samtidigt som det ger gängen en möjlighet att i hemlighet bussa polisen på sina motståndare. Det blir speciellt användbart för den som vill detronisera en ledning i ett kriminellt gäng och själv ta över.

Europakonventionen

När det gäller ett  nationellt tiggeriförbud är det så att Europadomstolen redan gjort förslaget omöjligt. I den dom ansåg de att ett sådant tiggeriförbud stred mot Europakonventionen. Det är helt enkel inte genomförbart förslag.

Slutligen har redan den socialdemokratiska regeringen lag ett förslag om att polisen ska kunna genomsöka hus och hem utan brottsankar och avlyssna folk utan att ha misstankar mot dem. Det är ett totalt odemokratiskt förslag som normalt bara förekommer i diktaturer. Odemokratiskt och oacceptabelt.

Läs mer:
Bättre förslag som är effektivare för att minska brottsligheten:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!