Man skjuten till döds i Gävle

Vid 20:30-tiden på lördagskvällen (igår) larmades polisen om höga smällar i stadsdelen Sätra i Gävle. Ett flertal polispatruller beordrades till platsen. En skottskadad man i 25-årsåldern hittades liggandes på marken utomhus och fördes med ambulans till sjukhus. Mannens liv kunde dock inte räddas utan han avled senare på sjukhuset.

Skjutningen ägde rum på Gävle Högskolas campus. Enligt vittnen som uttalar sig i Aftonbladet sköts det uppemot tio skott. Redan tidigt uppgav polisen även att skjutningen var kopplad till kriminella miljöer i Gävle. Den skjutne ska tillhöra ett kriminellt gäng som en del personer kallar g20, g15 eller de röda. De ska i sin tur vara i konflikt med ett gäng som kallas g10 eller de blå. Den skjutnes namn var eventuellt Eb0u S0we. Han ska ha varit en person som hade vänner i bägge de kriminella grupperingarna i Gävle.

För bara några dagar sen, den 30 oktober, skottskadades en person vid resecentrum i centrala Gävle. Han tillhörde g10. En av de personer som fanns i närheten var den nu skjutne. Han syntes också i samband med att Baran Arslan mördades den 11 november förra året. I inget av brotten har han varit misstänkt. Arslan anses har varit en ledare i g20 (g15, de röda). Två män åtalades för mordet på Arslan men frikändes i hovrätten efter att ha dömts i tingsrätten. Offret för skjutningen på campus stod även inför rätta nyligen. För penningtvätt och narkotikabrott men utredningen slutfördes inte då en personutredning skulle inhämtas.

Skjutningen den 30 oktober skedde dagen efter en annan skjutning den 29 oktober då en svårt skadad man hittades på Rådhustorget i Gävle.

För en kort tid sen sköts också en tonåring ihjäl i Sandviken. Han var inte känd från kriminella sammanhang och det är oklart om mordet har en gängkoppling.

Läs mer:

PS. 22-11-07. Två personer har häktats som misstänkta för mord. En 16-åring och en 17-åring. Den ene av dem är känd av polisen sen tidigare. Han har varit åtalad för försök till utpressning och ringa narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten för båda brotten, men frikändes från försök till utpressning av hovrätten.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!