Hösten ger lägre elpris

Så här långt har senhösten lett till lägre elpris än vad sensommaren och den tidiga hösten innebar. Orsaken till detta är väldigt tydlig. Mer blåst. Just idag står vindkraft för mer än 50% av Sveriges elproduktion. Under sensommaren och den tidiga hösten blåste det nästan inte alls. Däremot lyste solen oavbrutet.

Villaägare som installerat solceller gick nästan alla med vinst på elen under augusti-september när elpriserna var som högst. Om Sverige hade byggt ut solenergin på samma sätt som vindkraften byggts ut hade de höga elpriserna kanske aldrig behövt uppstå. Kanske hade det också behövts att andra länder hade byggt ut solenergin också och dessutom byggt mer vindkraft.

Problemet verkar alltså vara att det produceras för lite el när solen lyser och det inte blåser. På hösten och vintern blåser det nästan jämt så kanske är problemet med eltillgången och elpriserna inte ett egentligt problem på vintern. Utan problemet uppstår kanske främst tidigare på året när det inte blåser så mycket. Det som alltså behövs är en kraftig utbyggnad av solenergi.

Läs mer om solenergi och el:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!