Andelen som använder narkotika är högre bland unga och bland vuxna i Stockholms stad jämfört med övriga länet och riket. Det visar en ny rapport som CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) har gjort på uppdrag av Stockholms stad. Rapporten beskriver situationen kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar i Stockholm.
Rapporten visar även att alkoholrelaterade dödsfall och dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar som för Stockholms stad är nere på samma nivåer som för riket. De har tidigare legat högre än i övriga landet.
Alkohol
Andelen intensiv- och riskkonsumenter av alkohol har ökat bland vuxna i Stockholms stad under perioden 2012–2019. Särskilt hög har den procentuella ökningen varit bland kvinnor.
Charlotta Rehnman Wigstad är direktör för CAN och en av rapportförfattarna.
–Vi kan se att andelen skolungdomar som dricker alkohol har sjunkit i hela landet. Minskningen är något större i Stockholms stad jämfört med minskningen i övriga länet och riket. säger Charlotta Rehnman Wigstad.
Antalet anmälda fall av misshandel utomhus där gärningspersonen är obekant med offret är ett mått som i rapporten används som indikator för att mäta det alkoholrelaterat våld. Denna typ av våld har minskat stadigt de senaste åren. Minskningen har varit mycket kraftigare i Stockholm. Stockholm ligger dock fortfarande betydligt högre än resten av landet när det gäller antalet fall per 100 000 invånare.
Narkotika
Narkotikaanvändning är vanligare i Stockholms stad än i övriga länet och riket. Den högre nivån gäller både cannabis och annan narkotika och såväl kvinnor som män.
Under perioden 2018–2021 var andelen som använt cannabis under de senaste 12 månaderna högre i Stockholms stad (5,8%) jämfört med i övriga länet (3,1%) och riket (2,8%). Det har skett en ökning i andelen användare sedan 2012–2014 i Stockholms stad (+1,4 procentenheter). Motsvarande ökningar i övriga länet och riket var 0,5 procentenheter. De mer aktuella förändringarna mellan 2015–2016 och 2018–2021 är mindre. De visar en tendens till minskad användning i Stockholms stad och en ökad användning i övriga länet och riket.
Perioden 2018–2021 var andelen som använt ”annan narkotika” under de senaste 12 månaderna högre i Stockholms stad (3,1%) jämfört med i övriga länet (1,4%) och i riket (1,3%). Det har skett en ökning sedan 2014 och användningen i Stockholms stad har blivit 1,2 procentenheter högre. Motsvarande ökningar i övriga länet och riket var 0,4 respektive 0,5 procentenheter. En tendens till ökad användning sedan 2015–2016 noteras också i samtliga områden.
Under perioden 2018–2021 var andelen som använt någon narkotika under de senaste 12 månaderna 7,1% i Stockholms stad. Det var högre än i övriga länet (3,5%) och riket (3,2%). Det har skett en större ökning i Stockholms stad sedan 2012–2014 än i övriga länet och riket. Den mindre ökning som noteras sedan 2015–2016 avviker inte från övriga länet och riket.
Om rapporten
CAN har tagit fram rapporten på uppdrag av Socialförvaltningens Kompetenscenter barn och unga i Stockholms stad, en rad olika datakällor har använts i sammanställningen.
Elin Sylvan är utredare med fokus på ANDTS-prevention på Socialförvaltningen i Stockholms stad.
–Kunskapen utgör en stor del av lägesbilden som vi använt oss av när vi arbetat fram det nya ANDTS-programmet som socialnämnden kommer att få ta del av efter årsskiftet. I en storstad som Stockholm är det många verksamheter som behöver kunskap för att kunna dra sitt strå till stacken i det förebyggande arbetet, säger Elin Sylvan.
Läs mer:
- Narkotika ska inte legaliseras men avkriminalisering behövs
- Omsättning inom den svenska narkotikahandeln
- Narkotikabruket bland svenskar ökar inte
- Behandla narkotikamissbruk som en sjukdom
- Minskat bruk av narkotika bland ungdomar under 2021
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.