Konspiration eller KASAM

Som jag förstår det som ”amatörforskare” har evolutionen gett oss människor en drift att förstå världen. Inte bara ”den lilla världen” med familj, vänner och arbete/skaffa mat för dagen, som vi delar med andra djur. Utan den unika mänskliga ”instinkten” att försöka förstå ”den stora världen”. Allt annat.

Vi lever i tid och rum Här & Nu = vardagsvärlden. Och i varierande grad så lever många av oss också ”tidrumsmässigt” i Då & Sen = den stora världen. Historien, Mänskligheten, Framtiden: ”Var kommer allt ifrån? Vad handlar vårt liv på jorden om? Vad ska det bli av oss när vi dör?

Men även att som ursprunglig jägare-samlare förstå naturen, vädret, jordens avtagande produktivitet, sjukdomar, naturmedicin, krigsplanering, det sociala spelet i gruppen, kunskap om var jorden är mer produktiv, bytesdjuren rikligare, naturandarna ofarligare.

Vi söker förstå allt större samhällen, och den allt större kända världen. Få överblick, genomskinlighet, sammanhang, mening, syfte. Så kanske myterna och religionerna uppkom, enligt olika teorier. Först som förklaring av naturfenomen, sedan som förklaring av det allt komplexare samhället.

Slutligen som samhällsteorier. Som till exempel socialismen: Varför är samhället orättvist med fattiga och rika? Hur kan vi ändra på detta? Vad ska vi ha sen? Vad ska vänstern göra? Hur blir de arbetande klasserna klassmedvetna för klasskamp? Och nu den pågående frågan: Varför misslyckades den reellt existerande socialismen?

Och vår speciella förmåga att förstå de stora strukturerna i världen rumsmässigt, tidsmässigt och samhälleligt har (på gott och ont) gjort oss människor (Homo sapiens) till den mest   framgångsrika och dominerande djurarten på planeten (räknat i antal avkomma).

Mening är medicin

Enligt den israelisk-amerikanske professorn i medicinsk sociologi, Aaron Antonovskys salutogena teori (vad gör oss friska) är förståelsen av, och svaret på de stora frågorna om livet och meningen till och med nödvändiga för hälsan. De är friskhetsfaktorer. Han myntade uttrycket KASAM – Känsla av sammanhang: Meningsfullhet, Begriplighet, Hanterbarhet.

Ju mer KASAM ju mindre stress, ju lättare att hantera motgångar, ju enklare att finna meningsfullhet i livet. En angelägen kunskap och forskningsämne. Det handlar ju i grunden hur den av naturen sociala människan finner sin nöjda plats i naturen, kulturen, samhället. Alltså en fråga om Lycka.

Men samhället har globaliserats, utvecklingen går allt snabbare, människor delar upp sig i subkulturer ner till fotbollsfans, identitetsgrupper delar samhället, Nya ”sanningar” tävlar med gamla. Vad som var sanning idag är förlegat imorgon. Alla lyssnar och tittar på olika sanningar, inte minst mellan generationerna. Det gamla homogena Folkhems-Sverige där alla såg samma teveprogram är borta. En fjärdedel av befolkningen har invandrarbakgrund (även jag).

De sociala medierna har en enorm potential för att ena den allt svåröverskådliga världen, och för att mobilisera gräsrötterna underifrån. Så har också delvis skett. Men samtidigt används de sociala medierna alltmer av enskilda bittra människor som hatar och hotar. Som finner varandra, och organiserar sitt missnöje via nätet. Vilka alltid har funnits, men som nu har kontakt, och hetsar varandra till konkreta våldsdåd

Denna reaktionära ofta rasistiska kraft i samhällsbottnen bildar grogrund för den växande högerpopulismen, främlingsfientligheten, invandrarmotståndet, anti-feminismen, klimatförnekandet, hbtq-trans-hatet, islamofobi, politikerföraktet, kraven på hårdare tag, undergrävandet av liberala fri- och rättigheter. En fara för demokratin – nu som på 30-talet.

Hotfull kraft

Till saken: Jag tror att det allt komplexare och söndersplittrade samhället förvirrar många.

De får ingen helhetskänsla, ingen överblick, hänger inte med i den galopperande ”utvecklingen”. Känner sig utanför och osynliga.

De pådyvlas nya tankar de inte fått vara med och bestämma om. Jag tänker exempelvis på det föraktfulla motstånd som det lilla ordet ”hen” möter bland många av mina jobbarkompisar. Ingen rationell grund, bara känslor.

Jag kan själv känna så. De medelklassintellektuella debattörerna på de stora tidningarna enas om de senaste modeåsikterna som vore de representanter för hela folket. ”Massan” tillfrågas inte. Ingen mekanism finns för att låta oss vanliga människor vara med och besluta om den så kallade utvecklingen (bara en valdag vart fjärde år). Och hänger vi inte med är vi inskränkta bonnläppar.

Så när vi människor upplever att vi inte har en begriplig helhetsbild av samhället som majoriteten står för, inte förstår oss själva som en del av samhället, inte känner att framstegståget mot framtiden har en sittplats för oss. Så söker allt fler en annan enklare begriplig bild av samhället, meningen och livet. Som konspirationsteoriernas gemenskap och enkla förklaringar.

Enklare vänstervision

Högerextremismen och högerpopulismen och deras enkla överskådliga svar växer sig starkare. ”Invandrarna är för många och brottsliga”. ”En kosmopolitisk judisk kapitalistelit styr världen i hemlighet”. ”Europa håller på att islamiseras, svenskarna blir minoritet.” ”Det finns ingen klimatkris”. ”Den vita befolkningen blir minoritet”.

Och grundorsaken är alltså, som jag förstår det, att vi människor av naturen är sociala djur som behöver en grupp att tillhöra, en begriplig samhällsgemenskap, en vi-anda att känna. Uppleva en sammanhållen enhet med andra människor och hela samhället. Slippa förvirras av oenighet och svårbegripliga moderna tankar. Detta gruppbehov tillfredsställer högerpopulismen, och den reaktionära nationalismen.

Då måste vi socialister svara med något liknande vänsterpopulism. En lättbegriplig vision av samhället nu, och det samhälle vi vill bygga (glöm marxism i detta sammanhang). Folkligt framförd (glöm intellektuella teorier här). Vänstern bör bli lika lättförståelig som våra fiender rasism, högerpopulism, fascism, konspirationsteorierna, och den stora sd-smygextrem-högern i riksdagen.

Konspirationsteorier är falska återvändsgränder, surrogat, modernisthatande, förenklade ideér. Ofta med viss sanningsbakgrund. Som fyller ett begriplighetssökande, en ”gruppig” samhörighetskänsla, ett helhetsbehov, en gruppkänsla, en vi-svenskar-relation till nationalstaten Sverige och svenska folket, de ser som hotade.

Grönröd motvision

Dessa behov ska vi i vänstern fylla på vårt progressiva sätt. Vi ska ge mening, enhet, helhet och KASAM. Gärna teoretiserade internt, men folkligt externt. ”Tala med bönder på bönders vis, och med de lärde på latin.”

Vänstern måste visa att det stora strukturella samhällsproblemet vi har är kapitalismen som världssystem, vilket utarmar och dominerar såväl arbetarbefolkningen i världen, som naturen-miljön-klimatet-framtiden-människans överlevnad i världen.

Vi behöver därför ett systemskifte till, som jag föreslår, en slags småskalig, feministisk, ekologisk, socialism byggt på horisontellt samarbete mellan nationer.

Där de känslostyrda konspirationsnötterna ser mänsklighetens problem i onda människor de hatar och vill straffa och besegra. Så vill vi-vänstern ändra på samhällsstrukturerna, som såväl rika-mäktiga som fattiga-maktlösa styrs av.

Helhetsbild

Sossarna nådde halva befolkningen med sin kosmovision, sin strukturella helhetsbild, en bild de nu har lämnat för social borgerlig nyliberalism – byggt på konkurrens mellan individer Alltmer kommer väljarna att fråga vad de står för. Vad de vill, vart de är på väg. Idag flyr arbetarna (män) socialdemokratin.

Då kan vi (jag) presentera vår (min) lättförstådda verklighetsteori. Vi bygger vidare på liberalers och socialdemokraters demokrati, och på den gamla 70-tals-socialdemokratins välfärds- och folkhemsbygge. På det en långsam och prövande omvandling i riktning mot grön demokratisk folksocialism.

Vi har kvar den tankemässiga, röda, strukturella, systemanalys och vision som socialdemokraterna gav upp för 40 år sedan. Men presenterar den så att vanligt folk kan förstå. Och enligt forskning räcker 25 procent av de röstande för att svänga opinionen vänsterut (och högerut).

Blir vi vanligt folks parti via sociala reformer, ekologiskt miljö-klimat-ansvar, och en växande tredje småskalig ekonomisk sektor med löntagar-ägda företag, då kan vi slå konspirations-lögnerna.

Känslomässigt ”hata” och ändra det ”onda systemet kapitalismen”. Tankemässigt ”älska” människorna, och det planerade framtida ekosocialistiska, jämlika, ekonomidemokratiska folkhemssystemet som på sikt ska gynna oss alla. Vi i vänstern ska ge folk den bästa KASAM.

Hans Norebrink 

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!