Svenskarna med de högsta inkomsterna

Svenskarna med de högsta inkomsterna är bara sällan samma personer som har den största ekonomiska makten. Några personer från den allra mäktigaste svenska finansklanen, familjen Wallenberg, finns inte på listan över svenskarna med de högsta inkomsterna.

Däremot finns finns flera av deras anställda med på listorna. Exempelvis Leif Johansson, Astra Zeneca, och Johan Forsell, VD i Investor samt tre tidigare anställda. Caspar Callerström, Jan Ståhlberg, Stefan Glevén och Åsa Riisberg som alla varit anställda i EQT.

Finansklaner på inkomstlistorna

En finansklan som är representerade på inkomstlistorna är Schörling med Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andréen. Märta Schörling Andreen är gift med Linus Andreen som är son till Robert Andreen, en av de som grundade private equity-företaget Nordic Capital. Nordic Capital är en av Sveriges stora direktörskontrollerade finansgrupper.

Även finansklanen Douglas finns med på listorna över de som tjänar mest pengar. Detta i form av bröderna Eric Douglas och Carl Douglas. Vidare finns finansklanen Lundberg med. De representeras av Fredrik Lundberg. Finansklanen Persson representeras av Liselott Tham, Jan Axel Bengtsson och Tom Persson och finansklanen Mærsk McKinney Møller av Anne Mærsk McKinney Uggla.

Finansgruppen Geely representeras av Håkan Samuelsson och finansgruppen Autoliv av Jan Carlson.

Andra med stora inkomster men begränsad makt

I övrigt är de som finns med på listan sådan som grundat spelföretag (Marcus Persson, Owe Bergsten, Pontus Lindvall, Berit Lindwall, Sebastian Knutsson, Martin Carlesund, Claes Lidell), finansbolag (Johan Tjärnberg, Jacob de Geer, Magnus Nilsson, Daniel Nordholm) och IT-företag (Daniel Ek, Alex Ming Nordström, Gustav Söderström, Katarina Sachiko Berg, Martin Lorentzon, Nikolaj Hoffmann Deichmann, Johan Reventberg, Noam Perski och Mikael Robertsson) samt sålt dem.

Vidare har vi fastighetsmagnater (Lars Edman, Tino Goetze, Jens Engvall (Engwall), Patrik Ivarsson, och Lars Drangel) som avvecklat sin ägarintressen plus en del börsspekulanter (Kristian Kullamägi och Per Hillström),  riskkapitalspekulanter (Karl Perlhagen) och vaccinprofitörer (Magnus Sävenhed, Karin Löfgren Bengtsson). Även en före detting finns med Leif Östling.

Många finansklaner är inte representerade på listan över de som tjänar mest. Detta då de bor utomlands eller tjänar sin pengar på ett sådant sätt att svenska skattemyndigheter inte har nån koll. Några sådana finansklaner är Kamprad, Rausing, Lundin och Hult.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!