Bomben i Tullinge riktad mot en fruktgrossist

Torsdagen den 26 januari 2023 exploderade en bomb invid ett företag i Skyttbrink i Tullinge i Botkyrka kommun. Explosionen slog upp ett stort hål i en av väggarna av byggnaden. Flera personer arbetade vid tillfället i lokalerna. Det drabbade företaget var fruktgrossisten SBK Sweden AB. Varken detta företag eller dess ägare som hör hemma i Uppsala tycks ha någon som helst koppling till brottslighet och kriminella gäng.

Huvudägaren i bolaget är Lezma Hawez och VD Sven Demitz-Helin som båda två också sitter i styrelsen. Övrig styrelseledamot är Ramazan Fidan. Hawez är också huvudägare i AB Malte Gustavsson Frukt & Bär som har sina lokaler i partihallarna i Göteborg där styrelsen består av honom, Mats Gustavsson (vice VD), Yousef Kachama (VD) och Sven Demitz-Helin (ordf).

Men det handlar om företag som handlar med frukt. Om de handlar med bananer så kan företagets verksamhet utnyttjas för kokainsmuggling oavsett om ägarna är okunniga eller kunniga om saken. Det räcker med att någon eller några anställda är inblandade. Och i ett sådant läge skulle företaget kunna vara en måltavla för bomber.

Det finns också andra orsaker till bomber mot ett företag. Det kan handla om att de eller ägarna vägrat betala för beskydd eller är utsatta för nån annan typ av utpressning.

Läs mer:

PS. Det finns dock ett brott som företaget och dess ägare dömts för. Brott mot utlänningslagen. De har enligt domen haft två anställda utan arbetstillstånd. Ägaren menade dock att de blivit vilseledda av en tjänsteman på Migrationsverket som hade lovat att skicka arbetstillstånd för det två männen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!