Bananer, kokain och skjutningar

År 2013 är det år som toppen inträffar när det gäller dödskjutningar och skjutningar i Göteborg. 2013 hade Göteborg flest dödsskjutningar i Sverige och så hade det varit sen slutet på 1990-talet med toppar år 2000 och 2013. 2015 dödades dock ännu fler i gängrelaterat våld i Göteborg. Därefter har skjutningarna minskat i Göteborg som idag inte har fler dödsskjutningar per år än på 1990-talet.

År 2013 började antalet skjutningar och dödsskjutningar öka i Helsingborg och den ökningen har ännu inte avstannat. I år har det varit 2 dödsskjutningar i Helsingborg. Under åren 2015-2021 var det totalt 10 dödsskjutningar. Innan år 2015 var det noll dödsskjutningar per år i Helsingborg med undantag av speciella år som 1986 (3 dödsskjutna i de så kallade rumänmorden) och 1994 (en skjuten i det stora nordiska mc-kriget).

En annan sak som skedde år 2013 var att alla bananimport flyttades från Göteborg till Helsingborg. Det finns ett start samband mellan smuggling av kokain och bananer. Flytten av banantransporterna bör också ha medfört att en stor del av kokainimporten till Sverige också flyttade från Göteborg till Helsingborg.

Samband mellan kokain och våld?

Kokain är dyrt och handel med kokain omsätter stora pengar. Varje parti med smugglat kokain är värt mycket mer än partier av cannabis och amfetamin i samma storleksordning. Det betyder att kokainaffärer med stor sannolikhet är mer konfliktdrivande än handel med annan narkotika.

Det finns alltså ett tydligt tidsmässigt samband mellan banan- och kokaintransporterna och våldsnivån i Göteborg och Helsingborg. Om det finns nåt orsakssamband vet jag inte. Det finns alltså inga som helst bevis för att flytten av bananimporten och därmed också av en del av kokainimporten har orsakat eller bidragit minskningen av gängvåld i Göteborg efter 2013/2015. Eller att det orsakat eller bidragit till ökningen i Helsingborg från 2015.  Men jag misstänker att det skulle kunna vara så. I alla fall skulle det kunna vara en bidragande orsak.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!