Styrsökokainet och Staffanstorp

Som ett led i en särskild polisinsats mot gängkriminalitet som kallades Rimfrost bedrev polisen spaning mot ett flertal personer i Skåne som misstänktes för narkotikabrott. Under operationen använde sig polisen bland annat av hemlig telefonavlyssning, personspaning och spaning med hjälp av drönare.

B*nn? Sjunn*ss0n och Jimmy Andersson var två av de personer som kom att bli föremål för polisens intresse. Söndagen den 31 maj 2020 gjorde polisen ett tillslag mot Jimmy Andersson när denne befann sig i sin bostad. Bostaden var en avstyckad gård med tillhörande lada på adressen i Vallby, Staffanstorps kommun.

De uppgifter som Jimmy Andersson lämnade på platsen ledde till att husrannsakan genomfördes såväl i boningshuset som i ladan. I ett låst utrymme inne i ladan påträffades ett större narkotikaparti. I ett rum som påträffades en sportbag fylld med inplastade förpackningar med vitt pulver. Fyndet analyserades av Nationellt forensiskt centrum (NFC) som fann att förpackningarna innehöll sammantaget cirka 20 kg kokain. I annat rum påträffades ytterligare misstänkt narkotika, närmare bestämt cirka 2 kg amfetamin. På altanen till Jimmy Anderssons boningshus mindre mängder kokain, amfetamin, cannabis och narkotikaklassade tabletter.

Åtal och dom

I maj 2020 anhölls 4 personer varav en kvinna som misstänkta för narkotikabrott med anledning av fynden som polisen gjorde i ladan. Kvinnan släpptes senare. De andra tycks ha häktats. 4 män kom till sist att åtalas.

Jimmy Andersson hävdade under utredningen att han tvingats förvara narkotikan åt några grovt kriminella. Han erkände dock att han haft mindre mängder narkotika för eget bruk (ringa narkotikabrott) något som alla de andra åtalade också erkände. I övrigt förnekade de alla att de hade begått några brott.

I december 2020 föll slutligen domen. Den ende av de fyra åtalade som dömdes för brott i samband med innehavet av de större narkotikapartierna var Jimmy Andersson. Han fick fängelse i 7 år för synnerligen grovt narkotikabrott. De övriga åtalade fick dagsböter och villkorlig dom samt i ett fall (B*nn? Sjunn*ss0n) ett kortare fängelsestraff (9 månader).

Intressant i sammanhanget är att det kokain som fanns i laden kom från ett parti som på grund av bevismaterial från SkyECC skulle bli välkänt och väldokumenterat, det så kallade Styrsökokainet som lett till flera åtal och domar i svenska domstolar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!