Elva från Stockholm och Göteborg åtalade för narkotikabrott

Avlyssningsmaterial från det krypterade kommunikationsnätverket Sky ECC gav polisen upplysningar om en omfattande narkotikasmuggling under några månader år 2020. En av de misstänkta är en känd medlem i Hagsätranätverket men även medlemmar i Vårbynätverket hör enligt uppgift till de åtalade.

Totalt handlar åtalet om 100 kilo kokain men inget har beslagtagits. 100 kilo kokain är värt ungefär 100 miljoner kronor på marknaden. Kokainet köptes i Tyskland, transporterades med bil under flera resor till Sverige via Öresundsbron. Totalt ska 10 resor med 10-12 kilo kokain vardera ha genomförts. En tidigare ostraffad 24-årig kvinna följde med som sällskap åt chauffören för att få resorna att se oskyldiga ut. Enligt åtalet fick hon betalat för uppdraget.

Den 10 maj 2022 slog polisen till. Åtta av de elva nu åtalade greps och en bil tog i beslag. Polisen hittade 19 kilo kokain i lönnfack i bilen vid tillslaget. Det var förpackat i påsar med 1 kilo kokain vardera. Det beslagtagna kokainet hade förstås inget med kokainet som smugglades 2020 att göra.

De åtalade

En av de åtalade dömdes nyligen till 14-års fängelse för bland annat grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott i samband med den stora rättegången mot Vårbynätverket. Det rör sig om Ali Khadim från Hagsätranätverket. De brott som han nu åtalas för ska ha begåtts under några intensiva månader 2020, då han var på fri fot.

Övriga åtalade är Rob#n Gül*k*r och J*sper W*nnström T?pp som båda är från Stockholm samt Loy@nd@-Ki*ss* Irv#n* är tidigare bara dömda för trafikbrott. Vidare D@vid Ingond* Botsh#ndo från Göteborg, Jul#@ Ann* Gust@vsson som är en tidigare ostraffad ung kvinna från Stockholm samt R#c@rdo P*rsson Gr@y, Orx@n K*r#mov, Kh@nh Nguy*n, J0nny Sk0gl?nd och J0nny Nguy*n som samtliga är från Stockholm. De är i de flesta fall åtalade för synnerligen grov narkotikabrott, flera av dem vid upprepade tillfällen. Några är bara åtalade för enstaka tillfällen och några enbart för grovt narkotikabrott. Alla de åtalade förnekar brott.

D@vid Ingond* Botsh#ndo är tidigare dömd för åldringsbedrägerier. Han i april 2020 till ett års fängelse för grovt penningtvättsbrott, penningtvättsbrott, medhjälp till penningtvättsbrott samt narkotikabrott. Bland de övriga som dömdes i den rättegången märks Ilija Jurkovic från Vårbynätverket (fick 5 månaders fängelse). Totalt åtalades 17 personer och alla utom en dömdes. 12 av dem dömdes för delaktighet i åldringsbedrägeriet.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!