Advokat åtalad för bokföringsbrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har åtalat en advokat för bokföringsbrott. Brotten består i upprepade försenade årsredovisningar i två av advokatens bolag.

– Årsredovisningen i ett aktiebolag har betydelse för flera olika intressenter såsom handelspartners, kreditgivare och inte minst det allmänna som grund för betalning av skatter och avgifter. Flera omständigheter i ett aktiebolag blir inte heller kända förrän årsredovisningen upprättats. Den utgör därför en viktig pusselbit för den som har behov att bedöma ett aktiebolags resultat och ställning, säger Andreas Bergman i ett pressmeddelande. Han är  kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

–  En praktiserande advokat som åtnjuter ett särskilt förtroende och innehar en särställning i samhället måste det ställas höga krav på när det gäller att följa lagar och regler. Det aktuella åtalet rör en advokat som i två advokatbolag under ett flertal år, inte har upprättat årsredovisning i tid vilket är brottsligt, säger Andreas Bergman.

Förutom talan om straffansvar yrkar åklagaren att advokatbolagen ska åläggas företagsbot med totalt 240 000 kronor.

Läs mer om advokater

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!