Indraget tillstånd för Humana Assistans

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) har beslutat att återkalla Humana Assistans tillstånd att bedriva verksamhet med personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst. Beslutet grundar sig i att IVO anser att bolaget inte uppfyller kravet på lämplighet att inneha tillstånd att bedriva dessa verksamheter.

Bland annat ska Humana ha lurat staten på på över hundra miljoner i assistansersättning genom felaktig rapportering. I beslutet framgår det klart att assistent och assistanstagare i vissa fall inte ens befunnit sig på samma plats. Detta är exakt samma sak av fiffel som har förekommit i mindre assistansbolag som inte sällan har en koppling till organiserad brottslighet. Försäkringskassan har begärt återbetalning av stora belopp. Enligt IVO har bedrägerina skett på ett systematiskt och planerat sätt.

IVO:s beslut gäller omedelbart, men verksamheten får enligt IVO:s beslut fortsätta att bedrivas till och med den 10 februari 2023, då den senast måste avvecklas.

Humanas inställning

Humana anser att IVO:s beslut av flera skäl är felaktigt. IVO anser att bolaget har återkommande brister avseende anmälningsskyldighet, anordnar- och arbetsgivaransvar samt förmåga att utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten. Det menar företaget är helt felaktigt.

Humana Assistans anser att det har välfungerande rutiner som följer lagstiftningen och därför kan hantera avvikelser i verksamheten. Dessutom har ett flertal av de ärenden som IVO lägger till grund för beslutet inte vunnit laga kraft.

Humana anser att det är anmärkningsvärt att IVO lägger icke lagkraftsvunna beslut till grund för en sådan ingripande åtgärd som att återkalla ett tillstånd. Humana Assistans kommer därför skyndsamt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. De avser också att lägga fram ett yrkande om att IVO:s beslut tills vidare inte ska gälla under tiden som överklagandet prövas i förvaltningsrätten (inhibition). Bolaget förväntar sig beslut i frågan om inhibition inom kort.

Berörda verksamheter

Beslutet från IVO omfattar endast den verksamhet med personlig assistans som drivs av Humana Assistans AB, vars rörelseintäkter och rörelseresultat under 2021 uppgick till 2 833 Mkr respektive 193 Mkr, motsvarande cirka 35 % av koncernens rörelseintäkter och cirka 39 % av koncernens rörelseresultat. Det är Humanas klart största verksamhet med totalt nästan 4 900 anställda. Rörelseintäkterna och rörelseresultatet för affärsområdet personlig assistans som helhet inom Humana-koncernen uppgick under 2021 till 3 042 Mkr respektive 208 Mkr, motsvarande cirka 37 % av koncernens rörelseintäkter och cirka 42 % av koncernens rörelseresultat.

Om Humana AB

Totalt har Humana AB cirka 16 000 anställda i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bolaget är börsnoterat på Nasdaq Stockholm. En stor del av aktierna är förvaltarregistrerade men det finns en ägare som är större än andra och som i praktiken kontrollerar bolaget. Det är Impilo Care AB med 25,6% av aktierna och rösterna. Detta bolag ägs av Fredrik Strömholm, Magnus Edlund, Jesper Eliasson och Martin Fagerlund via Impilo Partners AB. Zirkona AB som ägs av Per Granath har för sin del 4,2% av aktierna och rösterna i företag.

Styrelsen i Humana AB består av Sören Mellstig (ordf), Karita Bekkemellem, Kirsi Komi, Monica Lingegård, Anders Nyberg och Fredrik Strömholm. Av dessa tillhör Sören Mellstig och Fredrik Strömholm bolagets större aktieägare. Mellstig aktier verkar vara förvaltarregistrerade. VD är Johanna Rastad.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!