Mer kompetens behövs för att utreda våld i kriminell miljö

Många åtgärder görs i utredningar av dödligt våld i kriminella miljöer, men det behövs fler utredare med kompetens och erfarenhet att utreda den typen av grova våldsbrott. För att effektivisera utredningsarbetet och öka uppklaringen, behöver det interna samarbetet också utvecklas. Detta särskilt i förhållande till Nationellt forensiskt centrum, NFC. Det visar studien Utredning och uppklaring av dödligt våld i kriminell miljö från Brå.

– Dödligt våld i kriminella miljöer innefattar en högre grad av planering och inbegriper oftare fler gärningspersoner än vid andra typer av dödligt våld. Gärningspersonerna har också ofta koll på hur de ska undvika att lämna olika typer av spår efter sig. Sammantaget innebär det att den här typen av brott är betydligt svårare att utreda och klara upp än andra typer av dödligt våld, säger Jonas Öberg, projektledare på Brå i ett pressmeddelande.

De grundläggande funktioner som behövs i brottsutredningar om dödligt våld i kriminella miljöer bedöms i huvudsak vara på plats. Men tillgängliga resurser påverkar ofta vilka funktioner som arbetar med en utredning. Inte sällan lånas det in oerfaren personal till utredningsorganisationerna. Något som påverkar kvaliteten på utredningsarbetet.

– Det råder brist på utbildade och erfarna utredare av grova våldsbrott. Här ser vi att det behövs ökade utbildningsinsatser för att höja kompetensen, säger Sara Merenius, utredare, Brå.

Många fall av dödligt våld i kriminella miljöer är reaktioner på tidigare våldshändelser. I vissa fall har konflikter i miljön utvecklats till långa serier av grova våldsbrott. Samordningen mellan utredningar med gemensamma beröringspunkter behöver utvecklas. Detta för att att de då kan dra större nytta av varandra genom att dela information och utredningsmaterial.

Den tekniska bevisningen är ofta viktig vid den här typen av dödligt våld. Kommunikationen mellan utredningarna och NFC behöver därför utvecklas. De långa handläggningstiderna på NFC gör också att bevisläget i utredningar av grova våldsbrott påverkas.

Kraftigt varierande uppklarning

Den jämförelsevis låga uppklaringen av dödligt våld i den kriminella miljön är inte utmärkande för just Sverige, utan är ett problem även i andra länder. I en amerikansk studie från 2021 beskrivs hur uppklaringen av gäng- och drogrelaterat skjutvapenvåld minskat över tid och att uppklaringen är oroande låg i många amerikanska städer och hade minskat åren innan studien. Allvarliga skjutningar ökade kraftigt under 2020 och i New York nästan dubblerades de mellan 2019 och 2020.

I en europeisk studie från 2018 framkommer en stor variation i uppklaring (av alla typer av dödligt våld) mellan länderna i studien (Finland, Nederländerna, Sverige och Schweiz), från 98 procent i Finland till 77 procent i Nederländerna. Motsvarande siffror var 83 procent för Sverige och 95 procent för Schweiz. Resultaten visade också att sannolikheten för uppklaring påverkades av det dödliga våldets typ och karaktär, vilket pekar 19 på att skillnaden i uppklaring mellan de studerade länderna kan tillskrivas vilka typer av dödligt våld som förekommer där.

Det finns även skillnader även inom Sverige där uppklaringen är högre i polisregion Väst än i polisregion Syd och polisregion Stockholm. Det är i dessa tre polisregioner som det gängrelaterade våldet är vanligast.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!