Kraftig minskning av antalet dödsskjutningar

Jämfört med 2022 har de två första månaderna under år 2023 inneburit en kraftig minskning av antalet dödsskjutningar. År 2022 inträffade sammanlagt 14 dödsskjutningar under januari och februari månader. I år vara det bara 5 stycken. Det är en minskning med 65%. 2022 var det 6 dödsskjutningar i polisområde Stockholm och 5 i polisområde Syd. 2023 hade Stockholm 3 stycken (-50%) och Syd bara 1 (-80%).

Inte bara dödsskjutningarna har minskat i antal utan även antalet skadade vid skjutningar har minskat. 2022 skadades totalt 15 personer. 8 av de skjutningar där personer skadades skedde i polisregion Öst och 4 i polisregion Syd. 2023 skadades 11 personer vid skjutningar (-27%) varav 8 i Stockholm där det bara vara en skadad vid en skjutning år 2022. Nästan alla skjutningar där personer skadades har alltså inträffat i Stockholm under 2023.

Däremot har det totala antalet skjutningar inte minskat. År 2022 var det 54 skjutningar varav 21 i polisregion Syd, 13 i polisregion Stockholm och 9 i polisregion Öst. År 2023 har det varit 57 skjutningar under samma tid. 25 av skjutningarna skedde i Stockholm, 12 i Syd och 8 i Öst. Ökningen har helt och hållet skett i Stockholm (+92%) medan antalet skjutningar minskat i övriga landet förutom en marginell ökning i polisregion Väst där det dock är mycket få skjutningar i förhållande till befolkningen.

Ökning i polisregion Stockholm

I Stockholm har vi kunnat se en kraftig ökning av antalet skjutningar med ett ökat antal skadade men färre döda. Manga av skjutningarna har varit varningar och det har inte funnits nån avsikt att döda. I övriga Sverige har antalet skjutningar, antalet skadade vid skjutningar och antalet dödade minskat mycket i polisregionerna Syd och Öst och i stort sett varit oförändrat lågt i alla övriga distrikt (ökning av antalet skadade i polisregion Mitt och en marginell ökning av antalet skjutningar i Väst.

De flesta skjutningar i Stockholm har haft en koppling till mordet på Einár eller har varit en del av konflikten mellan Dalennätverket och Nätverk Foxtrot. Men några har haft en koppling till konflikten i Fagersjönätverket och konflikten i Hässelby.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!