Internationellt efterlysta svenskar

När det gäller internationellt efterlysta svenskar har Interpol en lista och Europol en annan lista. En del personer finns på båda listorna medan andra bara finns på en.

På Interpols lista över efterlysta svenska medborgare finns Michael Winqvist, Hammad Al-Saaid, Said Sadat, William Suso, Issa El-Chaer, Semi Oueslati, Simon Arnamo, Ruslan Gelogaev (efterlyst av Ryssland) och Omar Abdulkadir Omar. Men det finns betydligt fler som är efterlysta av Sverige utan att vara svenska medborgare. Adel Al Ajeil, Serkan Demirkiran, Lalla Bouchra Lalami, Atia El Elregal Ahmed Meky, Mohammed Hersi Abdi, Duc Cuong Nguyen, Adam Al-Zawatia, Garmian Qader, Mohammad Awad och Jiansong Zhang.

Personer som bara återfinns på Europols lista är Dominik Nirberg och Tania Gomez. För ett halvår sen fanns även Hicham Kortobi, Issayas Neguse och Alexander Gustafsson på denna lista.

Flera ökända personer som är efterlysta i Sverige finns inte på någon av listorna. Exempelvis Rawa Majid (Kurdiska räven), Mikael Tenezos och Victor Miah. De två senare är ledande personer i Dalennätverket som tillsammans med allierade grupperingar ligger i konflikt med Nätverk Foxtrot (Kurdiska rävens nätverk) och deras allierade. En anan efterlyst som inte heller förekommer på listorna är den 18-åring, Abdirizak Abdimalek Osman, som fritogs vid Hede outlet i Kungsbacka år 2020. Han dömdes 2018 för ett mord på en pizzeria i Rinkeby samma år.

Gängrelaterat
Gripna i andra länder för mord

Said Sadat är efterlyst för inblandning i Årstamordet. Han ska dock ha gripits i Libanon men det verkar inte som om han utvisats till Sverige ännu då han också ställts inför rätta för brottslighet i Libanon. Men det är mycket oklart vad som hänt honom och om han ens är kvar i fängsligt förvar i Libanon. Han anses vara kopplad till Flemingsbergsnätverket.

Även Semi Oueslati ska ha gripits. I Tunisien men han kan inte utvisas till Sverige då han också är tunisisk medborgare. Förmodligen är han inte längre fängslad utan på fri fot. Han är efterlyst för mord på en 20-åring på en parkering i Norrköping i februari 2016. Den mördade mannen skulle dagens efter upp som vittne i en rättegång mot en Hells Angels-medlem. Oueslati har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Norrköping.

Inte gripna men misstänkta för mord eller mordförsök

Serkan Demirkiran är för sin del efterlyst för inblandning i mordet på en 12-årig flicka. Han befinner sig i Turkiet och anses tillhöra en falang inom Botkyrkanätverket med koppling till Hallunda och Norsborg. Är inte gripen.

En annan gängkopplad person som är efterlyst är William Suso. Han uppges vara kopplad till det nätverk som kallas Farsta yngre eller till Dalen-nätverket. Han är efterlyst för ett mordförsök i Rågsved den 1 januari 2021. Dessutom kan han ha varit inblandad i kidnappningen av Einár. Släktingar till Suso var sannolikt måltavlor för ett par skjutningar i Gubbängen den 28 december 2022. En del av konflikten mellan Nätverk Foxtrot och Dalennätverket och ett av flera våldsdåd som troligen har en koppling till mordet på Einár.

Duc Cuong Nguyen är efterlyst som misstänkt för ett gängrelaterat dubbelmord i Hammarkullen i Göteborg år 2006. Han hade kopplingar till vietnamesiska kriminella kretsar i Göteborg.

Issayas Neguse är en gängkriminell som är efterlyst för inblandning i narkotikahandel, kidnappning och utpressning. Han uppges vara kopplad till en kriminell gruppering i Stockholm som kan kopplas till flera sprängningar och till tortyrmordet i Spanien såväl som till kidnappning och knarkhandel. Av allt att döma handlar det om Sätranätverket. Förekommer inte längre på listorna över internationellt efterlysta.

Narkotikabrott

Dominik Nirberg som tillhör en familj som drev ett familjeföretag i knarkbranschen. Ett kriminellt gäng som betalade ut bonusar och där det fanns semester och sjukersättning i verksamheten. Som vilket företag som helst alltså. Förutom att allt var svart. Nirberg tycks ha gripits i Spanien i oktober 2022.

Tania Gomez ska agerat kurir åt ett kriminellt gäng såväl som ha hjälpt dem med penningtvätt. Dessutom ska hon har varit involverade i illegal handel med husdjur. Hon ska tillhöra ett kriminellt nätverk som kallas Neronätverket och blev efterlyst i samband med tillslaget, åtalet och domarna mot växelkontoret World Exchange.

Hicham Kortobi som inte tycks förekomma på någon lista längre är efterlyst för grova narkotikabrott. Han är kopplad till ett narkotikaärende där flera personer från Bergsjögänget åtalats och dömts. Själv är han förmodligen kopplad till Backagänget vilket också en annan åtalad i det aktuella ärendet, Thomas Musa, är. Kortobi misstänks hålla sig undan i Marocko.

Michael Winqvist från Landskrona är sen länge efterlyst för grovt narkotikabrott. Mohammad Awad är också misstänkt och efterlyst för grovt narkotikabrott. Dessa två anses inte ha några gängkopplingar.

Vi har också Alexander Gustafsson som inte heller verkar förekomma på någon lista. Han är efterlyst för omfattande narkotikahandel på Darknet genom att driva handelsplatsen Flugsvamp 2.0. Han är redan dömd för brottet. Till fängelse i 11 år och 8 månader för grovt narkotikabrott och penningtvätt. Han har inga gängkopplingar

Andra brott

Adam Al-Zawatia är misstänkt för en våldtäkt i Malmberget 2016. En som är misstänkt för kidnappning och mord efter att ha fört bort och mördat en 23-årig man i april 2016 är Garmian Qader. Sex personer dömdes för mordet men Garmian Qader lyckade fly till annat land.

Lalla Bouchra Lalami är efterlyst för att ha mördat sin man i Vårby år 2010. Adel Al Ajeil är misstänkt för att ha mördat en 20-åring från Stockholmstrakten på en camping i Katrineholm i början av juli 2022. Han tros befinna sig i Syrien. Atia El Elregal Ahmed Meky är för sin del misstänkt för ett mordförsök medan Mohammed Hersi Abdi är efterlyst som misstänkt för ett mord som ägde rum 1997. Mohammed Hersi tros befinna sig i Somalia.

Jiansong Zhang är efterlyst för att ha mördat en kvinna i Göteborg på uppdrag av hennes make You Lin. Även en granne till kvinnan mördades.

När det gäller Issa El-Chaer är han efterlyst för ett rånmord i Ånge år 2019. Han har gripits i Libanon och vill bli överlämnad till Sverige.

Omar Abdulkadir Omar är för sin del efterlyst för ett mordförsök i Malmö år 2013. Varken offret eller Omar Abdulkadir Omar har kunnat kopplas till några kriminella nätverk. Den misstänkte gärningsmannen har varit försvunnen sen 2013 och inge spår verkar finnas om var han kan befinna sig.

Nazism och terrorism

Simon Arnamo är en nazist som är efterlyst för ett mord på en 22-årig man i Vallentuna är 2012. Kan ha befunnit sig i Ukraina men ryktas ha tagit sig hem till Sverige i samband med kriget. Ruslan Gelogaev är efterlyst i Ryssland för plundring, smuggling, mordförsök mot tjänsteman, terrorism, mord och vapenbrott.

Fiffel och båg

Hammad Al-Saaid är för sin del efterlyst för fiffel och båg med covid-tester (PCR-tester). Under 2020 och 2021 ha utfärdat falska provresultat på covidtester som aldrig analyserades. Bedrägeriet ska ha omsatt åtskilliga miljoner och antalet drabbade uppskattas till omkring 100 000 personer.

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!