Hyresprotester gav V möjlighet att driva frågan i riksdagen

Den 13 maj ordnar Socialistisk Politik tillsammans med Vänsterpartiet i Härryda och ABF Göteborg en nationell konferens på temat Rörelsekamp och demokrati underifrån. Här följer en intervju med en av deltagarna, Kristofer Lundberg.

Du ska vara med i panelen om hyreskampen. Hur ser ditt engagemang ut?

– Jag har varit engagerad i den bostadspolitiska kampen i 15 år. Genom lokal organisering har vi stoppat utförsäljningar, ombildningar, drivit igenom kommunalisering av 900 privatägda lägenheter och lagt grunden för den massiva rörelse som fällde en socialdemokratisk regering på frågan om januariavtalet och marknadshyra.

Vilket är ditt bästa exempel på hur en rörelse kan göra skillnad?

– Det finns så många exempel, men kampen mot marknadshyra visade tydligt hur en kampanj bör byggas upp. Vi började med att anta lokala uttalanden mot Januariavtalet för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt. Hundratals lokala föreningar antog uttalandet på årsmöten, sedan lyftes det upp till föreningar och regioner inom Hyresgästföreningen och spreds utanför. Hela tiden riktade till riksförbundet att agera nationellt men redo att göra det själva om de inte gjorde det. Vad som fick fart på rörelsen var massmötet med 700 deltagare på biografen Draken i Göteborg med talare från hyresgäströrelsen och fackföreningsrörelsen följt av demonstrationer och protester som gav Vänsterpartiet självförtroende att driva frågan i riksdagen.

Vad vill du särskilt lyfta fram på konferensen?

– Jag vill lyfta fram behovet av lokal organisering, vikten att gå samman och enas i kampen. Vi ska inte vara rädd för olikheter men behöver enas kring de frågor där vi är ense för att tillsammans skapa en varaktig förändring. Folk- och arbetarrörelsen behöver återgå till sina socialistiska ideal och bör tala om vilket samhälle vi vill se, inte bara vad vi är emot.

Finns det en risk att de soci­ala rörelserna har spelat ut sin roll. Behöver de soci­ala rörelserna förnya sina arbetsformer?

– De sociala rörelserna är mer aktuella än någonsin, fler och fler börjar engagera sig i samhällsfrågor, men utanför etablerade organisationer. De traditionella eller etablerade partierna och rörelserna har på grund av sin idélöshet och ideologiska förvirring stagnerat och om de inte återuppbyggs på socialistisk grund på nytt kommer de att ha spelat ut sin roll. Människor kommer fortsätta söka och bygga organ för sitt motstånd.

Kjell Östberg

Tidigare publicerat i Internationalen

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Kjell Östberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!