Britishvolt eller som det formellt hette Power by Britishvolt Limited startades 2019 av Lars Carlström. Det uttalade syftet var att bygga en batterifabrik i Blyth, Northumberland i England. Fabriken skulle kosta motsvarande 49 miljarder svenska kronor. Han saknade dock pengar och behövde alltså investerare för att kunna genomföra projektet. För att ordna investerare engagerade han Orral Nadjari som VD och bolagets frontfigur, Morten Skönbjerg och Taygun Kenani. Alla tre hade tidigare varit säljare på Göleborgsföretaget Jool.
Lurade investerare?
Projektet lockade investerare genom en lång rad påståenden som enligt tidningen Para§raf inte är sanna. Ernst & Young som utsetts till konkursförvaltare vid konkursen i januari i år har inte hittat någonting som tyder på att det förekommit brott Men samtidigt verkar det inte heller riktigt som ett seriöst projekt eller kanske snarare ett projekt som inte lyckades få till förutsättningarna som behövdes för att lyckas.
Bolaget har sedermera gått i konkurs. Aktieägare har enligt tidningen Magasinet Para§raf satsat totala 2,2 miljarder kronor i bolaget och i konkursen saknas hela 1,7 miljarder. Enligt Paragraf ska de också ha polisanmälts men enligt en person med insyn ska det påståendet inte vara korrekt.
Investerare
Några av de som investerat i företaget ska ha varit flera företag kring influencerparet Joakim och Jonna Lundell. Men genombrottet kom när de lyckades locka oljearvingen William Harrison från Texas valde att gå in som större delägare via sitt investeringsbolag Cathexis. Cathexis äger också brittiska byggföretaget ISG ska ha kontrakterats för att bygga Britishvolts fabrik. Samtidigt som William Harrison klev in som investerare så valde dock Lars Carlström att hoppa av. Detta efter en granskning i brittisk press i slutet av 2020, där samarbetet med Vladimir Antonov kring Saab rapporterades liksom en skattedom från 1990-talet.
I maj 2021 ägde Orrad Nadjari 36,1% av företaget, Cathexis 14,45%, Morten Skönbjerg 2,89%, Couroush Alai 2,11%, Isobel Sheldon 2%, Adap 4Orty Energy SDN BHD 2%, Charles Peter Henry Morgan 1,69%, Salerno Ltd 1,69%, Jon Sigurdsen 1,69% och Investeringsfonden Viking AS 1,53%. Detta enligt tidningen Affärsvärlden.
Andra investerare ska enligt Affärsvärlden bland annat ha varit finansbolaget Abrdn med delägda fastighetsinvesteraren Tritax liksom sportbilstillverkarna Lotus och Aston Martin samt gruvjätten Glencore. För att kunna dra in mer pengar anlitade Britishvolt under hösten 2022 stora och kända finansaktörer som Bank of America, Citibank, Peel Hunt och Lazard
Biltillverkaren Saab
Tidigare har Lars Carlström enligt tidningen Affärsvärlden varit engagerad i misslyckade försök att rädda biltillverkaren Saab. Han är också dömd i för ekonomisk brottslighet i Sverige för länge sen. Till tidskriften Para§raf har han uppgett att han lämnade Britishvolt år 2020 och efter det inte haft något med företaget att göra:
Ganska snabbt uppstod dock delade meningar mellan Nadjari och Carlström. Carlström menade att en startup inte bör anställa 300 personer utan något kassaflöde och att det var för riskabelt att försöka utveckla helt ny batteriteknologi. Som en följd av detta sålde Carlström alla sina aktier i februari 2021 och bolagets inriktning och strategi var därefter knuten till Nadjari.
Han kan inte anses ha någon koppling till händelser i Britishvolt efter 2020.
Carlström var inblandad i tre olika försök att på olika sätt ta över eller investera i Saab. Han hade då kontakt med personer den tidigare MAN-chefen Håkan Samuelsson, Jan Nygren, tidigare vice VD på Saab, och Formel 1-bossen Bernie Ecclestone. Men framförallt uppges han ha samarbetat med den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som hade omfattande kopplingar till kriminella grupperingar i Ryssland och ekonomisk brottslighet. Antonov blev snart därefter misstänkt för penningtvätt och bedrägerier. Han dömdes så småningom också för brott i både Ryssland och Litauen. Det ska understrykas att Carlström inte haft någon koppling till Antonovs skumma affärer.
Efter Saab-tiden dök Lars Carlström enligt Affärsvärlden upp i flera andra sammanhang. Han tog styrelseposter i en rad mindre bolag i många olika branscher. Några av dem med koppling till finansfirman Jool i Göteborg. Dessutom var han involverad i försök att köpa en hamnanläggning på Gotland. Han hade dessutom kontakter med affärsmannen Johan Ulander under åren 2013 och 2014. Bland annat satt han ett kort tag under hösten 2013 i styrelsen för ett av de svenska bolagen i Ulanders företagsgrupp.
Jool
Morten Skönbjerg och Orrad Nadjari var för sin del enligt Affärsvärlden involverade i när Jool miste sina rättigheter att bedriva verksamhet i Norge:
Under 2014 hjälpte de båda till med att ordna fram nya pengar till sfären kring den ekobrottsdömde finske affärsmannen Johan Ulander, en uppdragsgivare med problem som vid den tiden redan kostat Jools investerarkunder stora pengar. Planen var att allt skulle ställas till rätta med hjälp av nya produkter som skulle ge nya, färska pengar till den skuldsatta sfären. En av dessa produkter – ett brygglån till bolaget Phoenix Fixed Income – salufördes under 2014 av Jool mot den norska marknaden.
Norgechefen Morten Skjønberg hade dock vissa svårigheter att övertyga Jools samarbetspartners – återförsäljare av de finansiella produkterna – om att sälja in Phoenix Fixed Income till sina kunder. De professionella kunderna ratade nämligen brygglånet varför man diskuterade att rikta in sig mot mindre erfarna investerare.
Det hela ledde till att Jool till slut blev stämda i Norge. Detta enligt Affärsvärlden för att de säkerheter de satt upp för de lån de vill ta upp var förfalskade. Alla de som investerade i Phoenix Fixed Income förlorade enligt dem alla sina pengar. Det slutade med att Jool år 2019 förlorade rätten att bedriva verksamhet i Norge (Affärsvärlden nummer 18/2019). Då hade Orral Nadjari och Morten Skjønberg redan slutat på Jool. Den förstnämnde hade enligt uppgift redan 2017 flyttat till Abu Dhabi. Så vitt det är känt var ingen av dem inblandade i nåt olagligt.
Efterspel
Flera av Jools tidigare uppdragsgivare, exempelvis Thomas Melin och Thomas Lakhall, har senare dömts till fängelsestraff i tingsrätten (båda överklagade domarna). I fallet med Johan Ulander väntade den finlandssvenske affärsmannen under våren 2022 på rättegång. Detta efter ett åtal med misstankar om bedrägerier i halvmiljardklassen. Han har dock enligt uppgift frikänts vad det gäller dessa brottsmisstankar.
Den nuvarande VD:n för Jool har till tidskriften Paragraf att han tar avstånd från de tidigare anställdas agerande.
Varken Lars Carlström eller Orral Nadjari har varit misstänkta för något brott i samband med olika förundersökningarna kring tidigare affärer. Någon koppling mellan Jool och Britishvolt förutom de rent personmässiga finns det inte heller.
Lars Carlström är idag verksam i ett annat företag, Italvolt, med huvudkontor i Milano. De tre andra verkar för sin del ha dragit vidare. Han lämnade Britishvolt redan 2020 och har sen dess inte haft någon koppling till det brittiska företaget.
Läs mer:
- Fastighetsfifflarna och knarkkungen
- Före detta advokat åtalas för omfattande bedrägerier och andra grova ekobrott
- Johan Ulander, Conventus och Amarant Mining
- Cindrigo, Dan Olofsson, Lars Guldstrand, Peter Lindh och Jörgen Andersson
- Fler misstänkta och fler misstänkta brott i Contenderhärvan
- IGE Resources – inga gruvor blir av
- Underliga affärer i gruvbolag som hör hemma på Brittiska Jungfruöarna
- Mineral Invest – Kongo, guld och kokain
- Mullers och Antonovs syfte: Plundra Saab
- Familjen Antonovs gangsterkopplingar
- Antonov finansierade Saab-köp
- Rysk ex-bankir skjuten – kopplingar till Antonov
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.