Solna tingsrätt har dömt en 17-åring till sluten ungdomsvård för grov allmänfarlig ödeläggelse. En 46-årig taxichaufför dömdes för grovt skyddande av brottsling. En 35-årig man frikändes helt.
Strax efter midnatt den 24 september 2022 detonerade en sprängladdning utanför porten på ett flerfamiljshus på Barnängsgatan på Södermalm. Enligt ett utlåtande från FOI bestod sprängladdningen av 3-5 kg dynamit. Detonationen orsakade omfattande materiella skador på fastigheten. Det förelåg även livsfara för personer som hade kunnat befinna sig i trapphuset eller upp till 30 meter från porten.
Domar
Tingsrätten har nu dömt en 17-åring för att ha åstadkommit explosionen. Brottet rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och påföljden bestämdes till sluten ungdomsvård 1 år och 8 månader. 17-åringen kan kopplas till ett kriminellt nätverk I Vällingby.
Tingsrätten dömde även en 46-årig taxichaufför för grovt skyddande av brottsling. Han dömdes för att ha hjälpt 17-åringen att undkomma genom att köra honom från platsen. Taxichauffören var även åtalad för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. Av bevisningen i målet går det dock inte enligt tingsrätten att dra några säkra slutsatser kring vad taxichauffören kände till kring detonationen innan den skedde. Däremot anser tingsrätten att han haft uppsåt till att hjälpa 17-åringen att undkomma brottet.
En 35-årig man var för sin del åtalad för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse. Av bevisningen i målet framgår att 35-åringen och taxichauffören var bekanta med varandra sedan tidigare och hade telefonkontakt med varandra både före och efter detonationen. Det är dock inte bevisat att 35-åringen anstiftat gärningen. Han frikändes därför helt. Tidigare har han bland annat varit misstänkt för ett guldsmedsrån år 2012. Även 35-åringen och taxichauffören kan förmodligen kopplas till samma kriminella nätverk i Hässelby som 17-åringen.
17-åringen ska också betala skadestånd till 29 målsägande. Målsägandena har främst bestått av boende i den portuppgång där detonationen skedde.
– Genom seismologiska uppgifter från Uppsala universitet har tidpunkten för detonationen kunnat bestämmas till tiondelar. Dessa tidsuppgifter, tillsammans med andra tidsuppgifter från bl.a. telefonsamtal och mastpositioneringar, har därefter varit föremål för tingsrättens bedömning, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson.
Läs mer:
- Bomberna i Stockholm kanske riktade mot samma familj
- Två häktade för bombdåd
- Gängland Stockholm – Hässelby och Vällingby
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.