Hovrättsdom för Styrsökokainet

380 kilo kokain lastades av från ett fartyg till en mindre båt utanför Göteborg i maj 2020. Av narkotikan togs 330 kilo om hand, medan 50 kilo försvann i havet och delvis flöt i land på Styrsö. Två män har nu dömts i hovrätten för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse 8 år respektive 5 år.

Göteborgs tingsrätt dömde i mars 2023 fyra män för synnerligen grovt narkotikabrott. Åklagaren och två av männen, Pelle Arbiv och Radovan Moldvaj, överklagade domen till hovrätten. Åklagaren ville bl.a. att männen skulle dömas även för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Männen ville ha lindrigare straff.

Hovrätten gjorde i allt väsentligt samma bedömning som tingsrätten i skuldfrågan. Det innebär att smugglingsbrottet var fullbordat och avslutat redan när narkotikan fördes över Sveriges territorialgräns. Männen döms därför inte för medverkan till det brottet. Hovrätten ansåg dock att männen även gjorde sig skyldiga till försök till synnerligen grovt narkotikabrott avseende de 50 kilo kokain som försvann till havs, men att brottet ska ingå i det synnerligen grova narkotikabrottet.

Fängelsestraffet för Radovan Moldvaj fastställdes till samma som tingsrättens straff, 8 års fängelse. Pelle Arbivs straff sänktes från 7 till 5 års fängelse med hänsyn till att han begått brottet i tiden före en annan dom (s.k. nyupptäckt brottslighet) och brottsligheten ska straffmätas som om alla gärningar var uppe till bedömning samtidigt. Den ene av dem ska dessutom betala 1 300 000 kr till staten avseende förverkande av det brottsutbyte han uppskattas ha fått.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!