50 miljoner i belöning för efterlyst svensk

Den US-amerikanska federala polisen FBI har utlyst en belöning för de eller den som kan lämna tips så att svenska Maximilian Rivkin kan gripas. Belöningen är på 5 miljoner US-dollar, dvs ungefär 54 miljoner svenska kronor.

Rivkin spelade en central roll för spridandet av den anonyma chattjänsten ANOM till kriminella nätverk i världen. ANOM var ett system som skapades av FBI för att ersätta det av polisen hackade EncorChat. De kriminella som påred ANOM hade förstås ingen aning om att systemet var skapat av den US-amerikanska polisen. Genom chattjänsten kunde både US-amerikansk och svensk polis läsa alla meddelanden:

Many criminal conversations were uncovered during the investigation, including those of Maximilian Rivkin, a Swedish-based criminal of Serbian origin.  From December 2020 through the spring of 2021, the FBI shared copies of Rivkin’s criminal conversations with the Swedish Police Authority, which implicated Rivkin in participating in a murder conspiracy, drug trafficking conspiracy, money laundering conspiracy, and kidnapping conspiracy.

I Sverige ledde ANOM-chattarna till att 155 personer greps i operation Trojan Shield sommaren 2021. Men Rivkin hörde int till de gripna så han blev istället efterlyst. I Sverige är han häktad i sin frånvaro som misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott under perioden juli 2020–maj 2021. I USA har han åtalats för narkotikahandel och penningtvätt. Dessutom han påstås även ha varit delaktig i mordplaner och ”andra våldsamma handlingar.

Med stor sannolikhet befinner sig Maximilian Rivkin i Turkiet där han håller sig undan rättvisan i likhet med många andra brottslingar från Sverige. Den kändaste av de som gömmer sig i Turkiet är den man som kallas kurdiska räven, Rawa Majid, men det finns många fler. Ledande Bandidos-medlemmar, efterlysta mördare och narkotikagrossister med flera.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!