Edsbergsnätverket – Sollentuna

I Sollentuna finns två familjebaserade kriminella nätverk. Det ena av nätverken är baserat i Malmvägen i Tureberg och är mycket känt. Det andra nätverket är inte lika känt, är mindre och baserat i stadsdelen Edsberg. Näverket kalas Edsbergsnätverket men går också under namnen 192 och Tigrarna.

De ledande i Edsbergsnätverket är Agid Nader Kader, hans söner Roni Nader, Akram Kader och Kawa Kader. Det är också dessa fyra som pekas ut som ledare i nätverket i SVT:s granskning av de kriminella nätverken i Stockholm. Enligt Aftonbladet ingår mer än 30 personer i nätverket.

Agid Nader Kader är dömd för bland annat utpressning och försök till grov utpressning till fängelse sammanlagt fem år och sex månader. Dömdes i Norge 2011 för grov misshandel, människorov och olaga frihetsberövande till fängelse i fem år.

Tillsammans med fadern dömdes även Roni Kader för brotten i Norge. De fick båda fem års fängelse för människorov och misshandel. Roni Kader har även dömts för narkotikabrott. Han dömdes också till villkorlig dom med samhällstjänst för våldsamt upplopp 2014. Frikändes från försök till grov utpressning 2017.

Många domar

Kawa Kader dömdes år 2015 till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel, våldsamt upplopp och ringa narkotikabrott. Brott som begicks under 2014. Även dömd för bland annat olaga tvång, försök till utpressning, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott.

Akram Kader dömdes 2017 till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat försök till grov utpressning, stämpling till övergrepp i rättssak, stöld och falsk tillvitelse. Brotten som han dömdes för handlar om bombattentat, skjutning mot  och försök till utpressning mot en bilfirma i Åkersberga i december 2016 och januari 2017.

När det gäller utpressningen mot bilfirma i Åkersberga dömdes ytterligare 5 män förutom Akram Kader. En av dem var Lanko Aziz och en annan var Agid Nader Kader. De bedrev också utpressning mot två andra bilföretag, ett i Botkyrka och ett i Skärholmen.

Lanko Aziz den man som mördade Lejonen utpekade ledare Merhawi Aregai och en person till på Själlandsgatan i Kista i mars 2017. Han är också dömd för utpressning mot ett bilföretag i Sollentuna tillsammans med flera andra män.

Agid Nader Kader fick 4 års fängelse för inblandning i alla händelserna medan Akram Kader fick 1 år och 4 månader och Roni Nader fick 8 månader för utpressningsförsök riktat mot bilfirman i Åkersberga. Den sistnämnde tycks senare har frikänts i hovrätten. Två andra män inblandade i brottsligheten döms till 1 år respektive 8 månaders fängelse.

En bror till Lanko Aziz mördades i början av juni 2018 i Barkarby.

År 2019 dömdes Akram Kader igen. Denna gång fick han tre års fängelse för rån.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!