Slaget om ägande och makt står i skogen, eller?

I tidningen Flamman skriver Jens Holm att slaget om ägande och makt står i skogen. Det han menar med detta är att det privata ägandet av skogsmarken övertrumfar alla andra intressen:

Enligt svensk lag och principen om ”frihet under ansvar” trumfar äganderätten alla andra intressen. Oavsett betydelse för svampplockaren, orienteringsklubben, joggaren eller skogens djur är det skogsägaren som bestämmer om en levande skog ska förvandlas till en steril virkesåker eller inte.

Innan en skog får huggas ned måste avverkningen anmälas till Skogsstyrelsen, som har sex veckor på sig att påverka eller ytterst stoppa avverkningen. Agerar inte myndigheten inom den stipulerade tiden är det fritt fram för skogsägaren. Skogsindustrin utför 60?000 avverkningar per år och det säger sig själv att det är omöjligt för våra myndigheter att kontrollera alla dessa. Antalet avverkningar som stoppas räknas därför i promille.

Det han skriver är korrekt men samtidigt inte. Det finns en mängd inskränkningar i den privat äganderätten i Sverige. Även när det gäller skogen. Eller kanske framförallt när det gäller skog och mark.

Inskränkningar i äganderätten

Samerna har rätt att låta sina renar beta på vilken mark som helst i renbetesområdet, om någon hittar malm eller mineral kan vem som helst utvinna dessa fynd utan att markägaren har nåt att säga till om. Detsamma gäller om nån vill sätta upp en telemast eller vindkraftverk. Markägaren har i praktiken inget att säga till om.

Dessutom har vi allemansrätten vilken gör att alla kan var som helst, i vilken skog som helst och och på vilken väg som helst. Vi kan till och med gå över tomter om de är väldigt stora eller om de ligger med strand mot havet, en sjö eller ett vattendrag.

Samtidigt kan en markägare stänga av tillträdet till vägar som han byggt på området. Det innebär att myndigheters möjlighet att kontrollera skogsägares avverkningsmetoder och hur de sköter skogen är begränsad på så sätt att de inte alltid kan transportera sig in till avverkningsområden eller skogsområden.

Jens Holm överdriver helt klart läget. Även om han många poänger i det han skriver.

Läs mer:

Jag skriver för närvarande också på en serie om vilka som ägt och exploaterat den svenska skogen de senaste 15 åren. Bolagen, kapitalisterna, företagen, familjerna och bruken. Läs.

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.