Strejk i hamnarna uppskjuten för medlemsomröstning

På kvällen den 3 juli (måndag) mottog Svenska Hamnarbetarförbundet och motparten Sveriges Hamnar en skriftlig hemställan från medlarna avseende förslag till nytt kollektivavtal. Förbundsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde senare under kvällen att budet var tillräckligt intressant för att underställas en ny medlemsomröstning.

Förbundsstyrelsens beslutade samtidigt att under tisdagsmorgonen återkalla liggande varsel om stridsåtgärder mot Sveriges Hamnars medlemsföretag för att kunna genomföra medlemsomröstningen i lugn och ro under den kommande veckan. Alternativet att istället skjuta upp stridsåtgärderna en kortare tid förkastades på strategiska grunder, eftersom konfliktvarslen i så fall förskjutits till industrisemestern. Om Hamnarbetarförbundets medlemmar förkastar medlarbudet, kommer förbundsstyrelsen därför istället att varsla om nya stridsåtgärder i ett senare skede.

Hamnarbetarförbundets medlemmar har beslutat att ta strid för att få till stånd en avtalslösning på två frågor; förbättrade möjligheter till rehabilitering för behovsanställda hamnarbetare som vill återgå i arbete efter skada eller sjukdom samt rätt till facklig introduktion för nyanställda.

Medlarnas bud

I budet har medlarna lyckats utverka ett åtagande från Sveriges Hamnar att etablera ett nytt system för rehabilitering av behovsanställda. Arbetsgivarorganisationen har åtagit sig att senast den 1 mars 2024 presentera hur ett sådant system kan se ut och långsiktigt finansieras. Under den aktuella avtalsperioden ska avsättning av finansiella medel för systemet motsvarande 0,05% av lönesumman påbörjas den 1 juli 2024 och inbetalas senast den 30 april 2025.

Medlarnas bud innehåller ingen materiell förändring av rätten till facklig introduktion.

Medlarbudet innebär i övrigt inga nyheter. Hamnarbetarförbundet föreslås teckna ett självständigt kollektivavtal med samma innehållsmässiga förändringar som tidigare i vår infördes i avtalet mellan Sveriges Hamnar och Transportarbetareförbundet. Det innebär uppräkningar av avtalets ekonomiska delar, formaliaförändringar avseende avtalets uppsägningsregler men också en inskränkning av företrädesrätten till återanställning för behovsanställda i vissa situationer.

Inskränkning av LAS

Den sistnämnda inskränkningen av LAS innebär att hamnarbetare som upparbetar företrädesrätt genom att arbeta längre perioder på särskild visstidsanställning eller vikariat, endast har företräde till nya sådana tidsbegränsade anställningar samt till tillsvidareanställningar, men inte till nya behovsanställningar/blixtjobb/extringpass.

Förändringen påverkar inte de så kallade konverteringsreglerna, alltså när ett vikariat eller en visstidsanställning enligt lag automatiskt övergår i tillsvidareanställning. Den påverkar inte heller företrädesrätten för tillsvidareanställda hamnarbetare som sägs upp till följd av arbetsbrist. För den gruppen inbegriper företrädesrätten fortsatt även företräde till behovsanställningar på samma sätt som tidigare.

Förbundsstyrelsen har beslutat att i kommande medlemsomröstning förorda att förbundet accepterar medlarnas bud. Budet är inte oproblematiskt till sin utformning och att acceptera det innebär ett risktagande, men förbundsstyrelsen kommer att presentera grunderna för sin avvägning senare under tisdagen.

Medlarnas bud presenteras i sin helhet nedan. Bilaga 1 är det så kallade trycket, alltså Kajavtalet i sin helhet. Eftersom avtalstexten är lång och identisk med tidigare utöver särskilt angivna förändringar, bifogas endast försättsbladet i denna del


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.