Dom angående omfattande narkotikabrottslighet i Uppsala

Svea hovrätt har meddelat dom i ett mål gällande organiserad narkotikahandel av en osedvanligt stor omfattning. Organisationen, som var baserad i Uppsala, har under ett halvt års tid distribuerat sammanlagt över ett ton narkotika av olika slag.

Svensk polis kunde genom uppgifter från krypterade telefoner och en omfattande spaning kartlägga organisationen Åtal väcktes i tingsrätten mot 19 personer i detta mål som gäller de översta leden i distributionskedjorna. Personer i andra led i distributionen har redan dömts i andra mål. Därutöver är flera misstänkta häktade i sin frånvaro.

Hovrättens prövning har omfattat hälften av de ursprungligen åtalade då parterna har valt att inte klaga i resterande delar. Åtalen gäller synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De sista då en av de åtalade förvarat sex handgranater. En av dem har användes dessutom för att spränga en bostad.

Skärpta straff

För samtliga nio åtalade som nu har varit föremål för hovrättens prövning skärpte hovrätten domen. Fyra av de åtalade som tingsrätten helt frikände dömdes. P@tr#k S#v*rtsson fick fängelse i 1 år och 6 månader, Sebastian Djärv 6 års fängelse, Annabell Valverde Scott 3 år och 6 månader och Milan Kostic 5 år 6 månader.

Fyra som dömdes i tingsrätten dömdes för ytterligare brott. Hasip Alptekin fick 12 år och 8 månader istället för 7 år och 2 månader och Patric Karlsson fängelse i 3 år istället för 1 år och 6 månader. Robin Lindström fick för sin del 8 års fängelse stället för 5 år. Dessutom dömdes Adam Ashkar till ett längre straff, fängelse i 4 år.

För den nionde, Rolf Marklund, skärptes påföljden från 6 år och 6 månaders till 7 års fängelse.

Av de rättsfrågor som har aktualiserats i målet är den största frågan om avgränsningen av brottsenheter. Tingsrätten har betraktat hela verksamheten som ett enda brott. Hovrätten ansåg istället att varje förvärv av narkotika ska ses som en brottsenhet.

– Målet är speciellt på grund av den osedvanligt stora mängden narkotika men också för den insyn i organisationen som utredningen ger. Information från krypterade chattar har medfört att man har kunnat kartlägga organisationen och dess narkotikahandel i efterhand på ett mer heltäckande sätt, säger hovrättsrådet Therese Linderoth.

Läs mer: