Uppsala: Åtal för narkotikabrott och knarksmuggling

Åklagare har väckt åtal mot 17 personer i Uppsala. De har deltagit i och styrt en stor organiserad narkotikahandel. Stora partier narkotika har inom ramen för organisationen importerats till Sverige under december 2020 till maj 2021 och sedan sålts över hela Sverige i mindre partier.

Flera av de nu åtalade har haft ledande positioner inom narkotikahandeln och har engagerat andra personer för den fysiska hanteringen. De misstänkta beräknas ha gjort vinster på narkotikahandeln med totalt ca. 4 miljoner kronor.

– Bevisläget är gott och en framgångsfaktor har varit Anom-materialet från den amerikanska operationen Trojan Shield. Ärendet bygger även på ett gediget arbete från svensk polis och vi har säkrat annan bevisning i form av spaning, omfattande narkotikabeslag och teknisk bevisning. Förundersökningen är omfattande och har varit mycket resurskrävande, säger Anna Arnell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Internationella förgreningar

– Polisens och tullens beslag består av flera olika sorters narkotika som kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde på närmare 110 miljoner kronor, säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare på Polismyndigheten Region Mitt.

– Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike. Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten, säger kommissarie Torbjörn Munther.

Två av de åtalade på ledande nivå i verksamheten har varit baserade i Spanien och har överförts till Sverige genom europeiska arresteringsorder.

De åtalade

Huvudmannen, den 42-årige Tommy Andersson som greps i Spanien, är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott i tiotalet fall samt synnerligen grov narkotikasmuggling i ett par fall. Patrik Rotedal, Fadi Absi, Hasip Alptekin, Arez Amin, Maho Cicek och John-John Forsberg är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott i flera fall och synnerligen grov narkotikasmuggling i nåt eller några fall. Även Arez Amin greps i Spanien.

Ytterligare 9 personer är misstänkt för mindre brott eller grova brott vid färre tillfällen. Det är R™lf M@rklund, Eli@s Treekr*m-Rung* och P@tr#c K@rlsson misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Rob#n L#ndstro?m, S*basti@n Dja?rv, Ann@b*lle Valv*rde Scott, Mil@n Kost#c och P@trik S#v*rtsson, Ad@m Ashk@r är misstänkta för grovt narkotikabrott i ett fall vardera och Kam*l D*mli för narkotikabrott ett fall.

Många av de åtalade grep i samband med Trojan Shield-tillslaget i juni 2021.

Ärendet har även utmynnat i ett antal separata förundersökningar och rättegångar. Ett flertal personer runt om i Sverige är redan dömda för synnerligen grova narkotikabrott i samband med insatsen Trojan Shield.

Vissa mål pågår parallellt gällande synnerligen grova narkotikabrott.

Gottsunda

Tommy Andersson kan kopplas till ett par företagsverksamheter i Spanien. Han åtalades dessutom i våras för penningtvätt av cirka två miljoner kronor. Pengarna påstås komma från brottslig verksamhet. Han förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov misshandel. Anses av polisen ha spelat en central roll i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Gottsunda.

Han ska också ha varit anställd i ett vårdbolag med ansvar för flera ensamkommande ungdomar mellan 14 och 17 år gamla enligt UNT. Även en annan av de gripna och häktade ska ha varit anställd i samma företag. Vårdbolaget förlorade sitt tillstånd förra året på grund av att företrädarna visat ekonomisk misskötsamhet.

Läs mer om Trojan Shield:

Läs mer om ANOM

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!